ГЕРБ искат да управляват след евроизборите и да правят реформи

Даниела Дариткова

Независимо от резултатите на евровота, в ГЕРБ имали намерение да завършат докрай мандата си с "Обединени патриоти", както и да изпълнят ангажиментите по управленската си програма. След изборите щели да демонстрират нов стил на политическо поведение, щели да правят и реформи.

Това се разбра от декларацията на ГЕРБ за началото на новия политически сезон, която беше прочетена от председателя на парламентарната им група Даниела Дариткова. Заседанието започна с минималния кворум от 121 депутати. Народните представители от ДПС не са в парламента заради празника Рамазан байрам, а социалистите продължават да бойкотират заседанията, след като напуснаха Народното събрание през февруари.

"Ние ще продължим да демонстрираме висока обществена чувствителност и да реагираме бързо и решително както чрез законодателни промени, така и с личен пример за носене на политическа отговорност", каза Дариткова. 

Тя обяви, че в ГЕРБ са обезпокоени от отсъствието на БСП, а парламентарният диалог бил подменен от самоцелна конфронтация. Тя благодари на "Обединени патриоти", ДПС, Воля и независимите депутати, защото изпълнявали ангажиментите към избирателите си "съвестно и коректно" с присъствието си в Народното събрание. 

Определени кръгове искали да хвърлят обществото в хаос

Според най-голямата партия има опити да се дестабилизира страната, а "определени политико-икономически кръгове" хвърлят обществото в хаос. ГЕРБ обаче ще се противопостави на това. 

"ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми и достатъчно решителни, за да се опитаме да ги решим бързо и безкомпромисно. Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот. Наясно сме с политическия факт, че високото обществено доверие е най-важният фактор за ефективното функциониране на една политическа сила. Затова ще продължим линията ни на поведение", каза Дариткова.

Нов политически стил и съдебна реформа

По думите ѝ сред приоритетите на ГЕРБ е икономическото развитие на страната, което щяло да гарантира повече приходи в държавния бюджет, а оттам и възможности за по-високи социални разходи. Нямало да увеличават данъците и щели да продължат борбата с контрабандата и сивата икономика.

Силен акцент щели да поставят на съдебната реформа.

"Вече заявихме подкрепата си и за развитие на режима за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор. Нашето убеждение е, че в България не може и не трябва да има недосегаеми граждани, независимо от статута и позицията, която заемат", добави Дариткова.

От ГЕРБ искат да формират и "нов стил на политическо поведение, който стои отвъд рамките на прехода".

"Надяваме се този стил да бъде възприет и от останалите политически сили, защото само така ще можем да гарантираме пред българския народ, че властта не е привилегия, а отговорност и висок личен ангажимент", каза тя.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019