ГЕРБ искат оставката на министър Клисарова заради спрени реформи в образованието

Милена Дамянова, депутат от ГЕРБ и бивш. зам.-министър на образованието. Сн. БГНЕС

От ГЕРБ поискаха оставката на образователния министър професор Анелия Клисарова заради забавените реформи.


"Министърът стопира реформите в образованието и стопи доверието между учители и родители и министерството", заяви в неделя депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, бивш заместник-министър на образованието в правителството на Бойко Борисов .

"Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства, затова настояваме за нейната оставка”, допълни тя.

"Ще стане почти една година, откакто това правителство управлява България. Редно беше министрите да се подготвят по темите, за които отговарят. Дали тя ще я подаде – това е лично решение и решение на премиера Орешарски. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания”, заяви Дамянова.

ГЕРБ искат незабавно да бъде приет новият Закон за училищно образование. Според бившия зам.-министър законът за училищното образование ще бъде приет не по-рано от 2016-а година, което означава, че първите випуски, които ще учат по него, ще завършат едва през 2023-та. Дотогава страната ни ще бъде на последните места във всички изследвания за грамотност и практическа подготвеност на учениците, опасяват се от ГЕРБ.

"Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред. Преди около две седмици министърът на образованието и науката представи поредните резултати на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA. Бяха представени резултатите в модула, който мери уменията на българските деца да решават проблеми в различни житейски ситуации. И в това изследване, както и във всички изследвания, в които България участва от 2000 г. насам, българските ученици са на дъното на класацията", коментира Милена Дамянова.

"Министърът на образованието реши, че ще подобри тези резултати, като даде 4 милиона лева допълнително за извънкласни дейности. Или е забравила, че България от две години изпълнява проект за извънкласни дейности на стойност 94 милиона и малко повече с европейски пари, или има нещо друго предвид. Това прави малко над 5 лева на ученик. На фона на това тя пропуска, че близо 4 000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на тази календарна година”, предупреди Дамянова.

ГЕРБ настоява очакваната сума от икономическия растеж в размер на 80 милиона лева да бъде инвестирана в образованието.

"Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред”, коментира тя.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?