ГЕРБ избра кадър на МВР с добър бизнес начело на СОС

ГЕРБ избра кадър на МВР с добър бизнес начело на СОС

Както се очакваше, бившият зам.-директор на Национална служба “Полиция” Андрей Иванов бе избран за председател на доминирания от партия ГЕРБ нов  Столичен общински съвет (СОС). Така след кмета Бойко Борисов, който четири години беше главен секретар на МВР, и шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев (бивш служител на НСБОП), Иванов стана поредният началник на “Московска” 33 с кариера в силовото ведомство.

На първото си заседание в понеделник СОС избра и тримата си зам.-председатели, представляващи съответно първите три политически сили в общината – ГЕРБ, БСП и Съюз “Алианс за София” (ДСБ и СДС).

ГЕРБ излъчи Орлин Иванов, бивш член на ССД и след това на отцепилите се от партията на Софиянски “Демократи за София”. При предишния си мандат в СОС Иванов финишира в кметската партия ГЕРБ.  “Алианс за София” излъчи Мартин Заимов. Христофор Христов е зам.председателят на СОС от БСП.

При тайният вот за избор на председател Андрей Иванов бе подкрепен от 34 съветници при необходими 31 гласа, от които 33 бюлетини бяха на ГЕРБ. Той спечели убедително срещу конкуренцията в лицето на Георги Кадиев (БСП), за когото гласуваха 12-мата социалисти, двамата представители на НДСВ и двама от “Атака”.

“Алианс за София” пуснаха празни бюлетини. Седмица по-рано те обявиха решението да не излъчват кандидат за поста.

След приключването на гласуването и ръкопляскането, преизбраният столичен кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че предложението му за Андрей Иванов било компромисно, а желанието на ГЕРБ било досегашният председател на СОС Владимир Кисьов (СДС) да запази поста си.

“Надявах се колегите от “Алианс за София” да излъчат председател на СОС, исках да има баланс. Говорих с г-н Владимир Кисьов за последното през миналата седмица”, отбеляза “със съжаление” Борисов. Неофициално пред Mediapool от “Алианс за София” заявиха, че по никакъв начин не биха искали да поемат отговорност за управлението на ГЕРБ в София.

Андрей Иванов бе седми в листата на ГЕРБ. Проверка на Mediapool в правните регистри показа, че той участва в управлението на фирмите “Реал Строй Ап”, ”Директ Транспорт”, Антей ЕМ” и “Еко Енергия 07”. В тях той притежава и дялове от собствеността. Според "Дакси" Иванов държи 80 процента и еднолично управлява фирмата за строителни работи ”Банкя 21”, в която останалите 20 процента от собствеността е на Столична община. В последствие новият председател на СОС заяви, че е спечелил общинския търг за закупуването на този дял и конфликт на интереси няма. 

Андрей Иванов поиска срок от 80 дни, в които да се ориентира в работата, преди да говори по същество. “Моля не за 800, но поне за 80 дни, за да навляза в материята”, каза той и обеща да изпълни обещанията на ГЕРБ за прозрачно управление.

Срам

Първото заседание на СОС започна с шумен протест на общински съветници от ДСБ към присъствието на председателката на Общинската избирателна комисия (ОИК) Диана Зулчева. При нейното появяване, те я освиркаха и тропаха по банките си.

След това Мартин Заимов, който бе кандидат-кмет на “Алианс за София”, обяви, че го е срам да е избран за общински съветник в най-опорочените от 1990 година насам избори. “Ако има някой, който искрено не харесвам като гражданин на София, това е г-жа Зулчева. Тя е изключително некомпетентна, нямам доказателства, но подозирам, че и непочтена”, добави той.

Стефан Иванов (СДС, “Алианс за София”) също изрази недоволството си. Според него действията на ОИК са довели до ощетяване на листата с поне 2-3 общински съветници в повече. 

Подкрепа за добрите решения

Председателите на политическите групи на БСП, СДС и ДСБ обявиха, че ГЕРБ може да очаква подкрепа само на добрите за София предложения.

Шефът на съветниците от ДСБ Димитър Бъчваров заяви, че “демокрацията дава всички права на мнозинството с изключение на това да е винаги право”. Той обяви, че партията ще бъде категорична опозиция и коректив на управлението на ГЕРБ и ще изобличава користта и некомпетентността. От името на СДС Владимир Кисьов заяви, че ще се опитат да наложат политика на “откритост и прозрачност”.

Шефът на червените общинари Жельо Бойчев обеща да предлагат активно добри решения и да подкрепят добри решения на ГЕРБ. Досегашната линия на БСП в СОС бе да гласува с мнозинството за редица сделки.   

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?