ГЕРБ избяга от темата със скандалните телефонни разговори

ГЕРБ избяга от темата със скандалните телефонни разговори

Темата за подслушваните телефонни разговори на шефа на митниците с министри и депутати бе основният акцент при откриването на новата сесия на парламента. В сряда депутатите се явиха на работното си място след почти двадесетдневна почивка. Управляващите от ГЕРБ обаче деликатно избегнаха коментари по скандала, като обявиха за свои приоритети ускорено и качествено приключване на законите в съдебната система, икономическо развитие и продължаване на реформите.

ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха предложението на РЗС за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов по темата за изтеклите записи.

Лидерът на РЗС Яне Янев поиска Борисов да говори в парламента за нерегламентираното следене и подслушване на български граждани, като посочи, че премиерът "трябва да дойде и моментално да обясни какво се случва в тази държава".

Янев заплаши, че скандалът ще стигне и до Брюксел и посочи, че никой няма да търпи в европейска държава да се случват "такива фрапантни закононарушения".

"Става въпрос за ползване на нерегламентирани репресивни лостове на държавната машина", заяви Янев.

Да не пилеем време, остров сме на стабилността

Съпредеседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че целта на партията е да не пилее време, а да прави закони дисциплинирано, за сметка на предизборната политическа риторика.

Велчев смята, че се търсят "външни" поводи, за да мотаят законодателните инициативи. Тези номера няма да минат, а ако някой се е събудил в миналото, това си е негов проблем, допълни той.

Велчев обяви, че България "е остров на стабилност по отношение на данъчната политика и на заложените в бюджета макроикономически параметри".

Лъжи, клиентелизъм, контрабанда

Председателят на БСП Сергий Станишев обаче смята, че стабилността е мизерна и не може да става въпрос за никакъв остров.

Според Станишев скандалът с изтеглите разговори е страшен, тъй като представя задкулисието и кухнята на управлението, който са изтъкани от лъжи, клиентелизъм и обвинения в контрабанда.

Бившият премиер смята, че страната навлиза в управленска и морална криза заради поредицата от скандали.

Той препоръча да се създаде анкетна комисия на паритетен принцип, която да се заеме с изтеклите записи.

"Ако не решите този ключов проблем, няма да решите въпроса с легитимността на парламента", каза Станишев.

"Това е последен шанс за диалог. Диктатът, който налагате, няма да мине, ще ви бием всеки ден, ще говорим истината, ще се противопоставяме на безобразията ви и ако не може да промените нещата, ще си ходите", заключи Станишев.

Мания за подслушване

Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан има мания за подслушване, която заразява властта и тя изпада в параноя и спрямо себе си.

Местан очевидно визира думите на премиера, че иска министрите му се мразят и че ги подслушва, защото е мнителен.

Според Местан масовата и безконтролна употреба на СРС-та гази в интимния свят както на престъпниците, ката и на коректните граждани.

"За съжаление, политическата 2010 г. зададе притеснителни тенденции, които ако се задълбочат, крият риска да се превърнат в откровено опасни за демократичното развитие на страната", каза Местан.

Според него от обясненията на вътрешния министър, че с подслушване се бори престъпността, напомня принципа: "Целта оправдава средствата". Това мислене обаче е характерно за други времена, добави депутатът.

ДПС няма да позволи на предстоящите избори зад паравана на противодействие на престъпността и корупцията да бъдат политически репресирани силните кандидати на партиите, които са извън управляващото мнозинство, добави заместникът на Доган.

Да спрем скандалите

С призив парламентът да спре скандалите и да не ги допуска в бъдеще започна изказването си съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

Той изтъкна, че политическият хоризонт се е ограничил толкова много, че целите и задачите на управлението не се забелязват.

Липсата на реформи поражда скандали, а в тях изплуват сериозни опасения на обществото за полицейско насилие и контрол, отбеляза Костов.

Той отново се обяви за създаването на комисия, която да се занимае със случая с мъртвото бебе в горнооряховската болница, а подкомисията за контрол на СРС-ата да разследва случая с подслушването на Ваньо Танов. Освен това Костов иска комисията по бюджет и финанси да разследва въпроса има ли политическо покровителство върху фирми в борбата с контрабандата, както става ясно от диализите между Танов и финансовия министър Симеон Дянков. Шефът на митниците пък трябва да даде обяснения пред вътрешната комисия, настоя още Костов.

Според него, ако в болницата в Горна Оряховица е извършено убийство на дете, лекарите трябва да си понесат отговорността. Ако обаче не е така, този, който ги е обявил за убийци (Цветан Цветанов – бел. ред) също трябва да понесе своята.

В чии ръце е защитата на сигурността на гражданите, попита мнозинството Иван Костов. Той припомни, че такъв прецедент е имало с покойния прокурор Николай Колев. Приказките за инсценировки и подхвърляне на наркотици винаги се подемат от тези, които са извършили нарушението, е изводът на Костов. Според него се налага въпросът дали във властта не се формира структура, опасна за гражданите на страната - това комисията трябва да разбере.

Най-големият скандал обаче, смята Иван Костов, е свързан с покачването на цената на хляба и прогнозите олиото да скочи до 5 лв. Това са много сериозни неща, които трябва да бъдат блокирани със силата на държавата, каза Костов, който предупреди, че са налице са условия за започване на инфлационна спирала.

Нечистоплътност

Подкрепящият правителството лидер на "Атака" Волен Сидеров на свой ред обяви, че опозицията се върти около евтини скандали, които са подхвърлени от "нечистоплътни хора и медии".

С компромати не се печели политическо доверие, заяви той. Сидеров смята, че целта на опозицията е да има предсрочни избори. Това, което правите, иска да внуши на хората, че това правителство се е провалило и трябва да дойде друго - с премиер Георги Първанов, президент Алексей Петров, финансов министър Иван Костов, вътрешен министър Яне Янев, смята Волен Сидеров. Той се закани да хвърли цялата си енергия и спортна злоба срещу това намерение.

Не можем да допуснем такова нещо, не можете да убедите българите, че Янев ще бъде по-добър вътрешен министър от Цветанов, коментира той.

Сидеров настоя през 2011 г.да се реализира визията за нова икономическа философия за развитието на България на базата на предприемачеството и регулиране на банките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?