ГЕРБ издига Александър Андреев за председател на ЦИК

Преди години той влезе в комисията като номинация на БСП

ГЕРБ издига Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ предлага настоящия говорител на ЦИК Александър Андреев да стане шеф на комисията. Решението бе съобщено от председателя на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова.

Формално Андреев е номинация на Федерацията на независимите студентски дружества, а депутатите от ГЕРБ само я припознали. В момента той е член на комисията от квотата на партията на премиера Бойко Борисов.

Андреев е в ЦИК от 2007 година, като преди настоящия мандат на комисията той бе номинация на БСП. Миналата година обаче той направи "трансфер" и бе издигнат от ГЕРБ.

Сега предстои кандидатурата му за лидер да бъде гласувана в пленарната зала. Тази номинация обаче не решава проблема на управляващите, които пак остават с човек по-малко в ЦИК, защото досегашното място на Андреев се овакантява. Засега не е ясно дали ще има процедура за избор на нов член.

До процедурата за нов председател на комисията се стигна, след като преди около месец бившият председател на комисията Стефка Стоева, която бе издигната от ГЕРБ, подаде оставка. Официално тя обяви, че напуска поста "по лични причини", но до това се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им да прехвърлят на ЦИК изцяло отговорността за машинния вот, което вече стана.

Стоева настояваше правителството, а не ЦИК да осигурява машините за вота. Преди тя да си подаде оставката на избирателната комисия бяха препратени оферти за устройства, без дори от комисията да са знаели, че такива въобще се събират. Постфактум дружеството "Информационно обслужване" е препратило оферти, постъпили миналия месец в Министерски съвет. Вероятно това проучване е било направено преди ГЕРБ да решат да прехвърлят въпроса към ЦИК.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?