ГЕРБ издига Константин Пенчев за омбудсман

ГЕРБ издига Константин Пенчев за омбудсман

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев ще бъде предложен за нов омбудсман на България. Това потвърди пред Mediapool във вторник председателят на правната комисия в парламента и съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

"Пенчев е изключителен професионалист и се е доказал в професията", аргументира се Фидосова, с което за пръв път потвърди официално продължаващите няколко месеца кулоарни слухове за кандидатурата.

Тя допълни, че европейската практика е председателите на върховни съдилища да заемат подобни високи постове, защото са добре запознати с юридическата материя. Според Фидосова цялата биография на Константин Пенчев отговаря на изискването за заемане на тази позиция.

Депутати допускат, че атаката на РЗС срещу Пенчев от последните седмици е именно с цел дискредитирането му. Лидерът на РЗС Яне Янев го обвинява за конфликт на интереси, за недекларирани апартаменти в София и Париж, за търговска фирма, за заобикаляне на системата за случайно разпределение на дела. По този повод на 4 октомври Пенчев ще бъде изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Самият Пенчев обеща да коментира по-късно номинацията си за омбудсман.

В програмата на парламента за тази седмица управляващите са предвидили обсъждане на правила и на комисия за избор на омбудсман. Предполага се, че това е прелюдия към самото избиране на нов обществен защитник. Мандатът на Гиньо Ганев изтече още през април т.г. и до момента ГЕРБ не са давали сигнали, че бързат да изберат негов приемник. По този повод се появиха предположения, че ще оставят Гиньо Ганев на поста до пролетта на следващата година, когато изтича мандатът на Константин Пенчев като шеф на ВАС.

Ако обаче Пенчев бъде избран за омбудсман по-рано, той ще трябва да подаде заявление до ВСС за освобождаването си и от ВАС, и от ВСС. В същото време трябва да бъде намерен кандидат за овакантеното място начело на ВАС.

БСП и ДПС с различни тактически цели

Според неофициална информация, 82-годишният Гиньо Ганев не излиза от играта, а БСП ще го предложи за омбудсман втори мандат.

ДПС обаче също издига кандидат - Сабрие Сапунджиева.

Сапунджиева има безспорен опит, тя е правист, била е секретар на президента, както и заместник-министър на правосъдието, заяви във вторник зам.-председателят на партията Лютви Местан.

Той допълни, че целият опит на Сапунджиева е в областта на правата и свободите на човека, което има отношение към работата на омбудсмана.

Според парламентарни източници този ход на ДПС е свързан с делото срещу лидера им Ахмед Доган за консултантския договор от 1 млн. евро, което се гледа именно във ВАС.

Ако ДПС подкрепи кандидатурата на Пенчев за омбудсман, това би се изтълкувало като сделка със съда, каквато нищо чудно да има, коментират политици.

Шамар за "Атака", подкрепа на Синята коалиция

Издигането на Пенчев за омбудсман ще бъде истинско изпитание за "Атака", най-лоялният съюзник на ГЕРБ в парламента, тъй като досега атакистите на няколко пъти са искали оставката на шефа на ВАС.

Това обаче едва ли е проблем за ГЕРБ, които очакват подкрепа от Синята коалиция. Такава би била логична, най-малкото защото именно Константин Пенчев постанови решението на ВАС за изборната регистрация на Синята коалиция през 2009 г., слагайки край на безкрайните обжалвания и машинации на ЦИК, с които участието на тази коалиция в изборите можеше и да не се състои.

Пенчев бе депутат от НДСВ, преди да бъде избран за председател на ВАС през март 2004 г. Като един от "тримата големи" в съдебната власт, той се изяви като един от най-големите ѝ критици, говорейки открито, че назначенията се редят на маси с бели покривки, макар и без да споменава имена.

Сред всички парва на омбудсмана за правителството най-важно е това, че той има право да сезира Конституционния съд.

Досегашният обществен защитник Гиньо Ганев ще се запомни с ангажимента си към доста спорни каузи, както и със спорните си контакти, които обаче не му пречат да се радва на широка мрежа от подкрепа и влияние.

Отчитайки дейността си за миналата година, преди няколко месеца той призна в парламента, че познава Алексей Петров и че ходи на басейна "Спартак", освен това друг заподозрян член на групата "Октопод" - Николай Велков - е член на Консултативния съвет по конституционни въпроси към националния омбудсман

Гиньо Ганев атакува пред Конституционния съд приетия от НС мораториум върху разпореждането с "царските имоти", но КС го остави в сила.

Преди това Гиньо Ганев сезира КС за текстове в Закона за културното наследство, в резултат на което отпадна изискването за доказване на произход на колекциите и бяха спасени сбирките на видни колекционери като Васил Божков.

През изтеклите шест години начело на ВАС, Константин Пенчев успя да запази добрата си репутация, въпреки някои откровено скандални или поне озадачаващи решения на подопечното му съдилище за строителство в защитени зони и пр. Отделно от това възникнаха съмнения около случаите с магистрати от ВАС, закупили терени на първа линия край морето като крайно нуждаещи се, за които Пенчев твърди, че не е бил уведомен, а "нуждаещите се" твърдят обратното.

Пенчев наскоро заподозря, че именно тези магистрати, които той освободи от заеманите шефски постове, стоят зад подадения от Яне Янев сигнал срещу него.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: