ГЕРБ издига самостоятелен кмет във Варна

ГЕРБ издига самостоятелен кмет във Варна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов издигна самостоятелна кметска кандидатура във Варна. Той отказа да застане зад досегашния кмет Кирил Йорданов, който по-рано тази седмица получи подкрепа от БСП и предизвика недоволството на Борисов, който настояваше Йорданов да няма никакъв “досег” с БСП, въпреки че бе избиран два мандата с гласовете на тази партия, а преди това бе неин депутат. 

Борисов обяви лично претендента си в морския град -  бизнесмена Свилен Крайчев, на 48 години, възпитаник на Военно-морското училище във Варна.

Крайчев е управител на фирма "Интермодал" ООД и член на съвета на директорите на "Юнимастърс Лоджистикс Груп" - Варна. От 2005 г. е член и на УС на Варненската търговско-индустриална камара. Член е на УС на БТПП и председател на Българската асоциация на корабните агенти и брокери - Варна.

Крайчев е първият официално обявен кандидат-кмет във Варна и Борисов се надява той да спечели на балотаж срещу Кирил Йорданов, който в понеделник ще обяви издигането си като независим кандидат.

Варна е поредният град, в който Борисов отказва обща игра с останалите десни и дясноцентристки партии, които обсъждат номинацията на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров. Министърът на държавната администрация Николай Василев наскоро каза, че НДСВ са готови да застанат зад Гяуров, въпреки че все още няма официално решение на партията и не е ясно как ще повлияе издигането на Крайчев.

Членът на НИС на СДС Александър Йорданов е друг пожелал да се кандидатира за кмет на Варна. Той е занесъл CV-то си при Бойко Борисов и е поискал подкрепа, информира лидерът на ГЕРБ по-рано в петък.

В петък ГЕРБ обяви и петимата си кандидати за районни кметове в морския град: Пламен Пенев, Огнян Къчев, Николай Апостолов, Николай Костадинов, Иван Луков. В Аксаково правим десноцентристка коалиция със СДС и с други партии, ще имаме обща листа и ще дадем доверието си на сегашния кмет Атанас Стоилов, съобщи Борисов.

Водач на общинската листа на ГЕРБ най-вероятно ще е градският лидер на партията Павел Димитров.

Чалга и ГЕРБ да не се преплитат

По-рано в петък Бойко Борисов положи цялата си дипломатичност в петък, за да отхвърли кандидатурата на шефа на попфолк индустрията “Пайнер” Митко Димитров – Митьо Пайнера като водач на листата за общинския съвет в Димитровград. От обясненията му стана ясно, че едва дочакал да пукне зората и вероятно стимулиран от вестникарските заглавия за съюза му с чалгата, той е провел разговор с координатора на ГЕРБ в града Иван Петров в 6.30 сутринта.

Борисов е “препоръчал” на местната структура да “помоли” шефа на “Пайнер” да напусне листата, но да му остави вратичка “да помага, ако иска”.

Митьо Пайнера по-късно заяви, че приема молбата и ще продължи да помага на ГЕРБ, макар и извън листата.

“В никакъв случай няма да допусна в национален мащаб дума чалга и ГЕРБ да се преплитат”, заяви Борисов като допълни, че в предизборната кампания на неговата партия няма да участват фолк певици. Борисов обясни, че той лично не е препоръчвал появата на Митко Димитров в листата. По думите му шефът на “Пайнер” е бил включен там от местната организация в качеството му на “доказал се” мениджър.

Два пъти в две последователни изречения той изрази съжалението си, че се е стигнало до там българските печатни медии да поставят думата “чалга” редом до неговото име в заглавията си от петък

“Димитров не е виновен за това, че е създал печеливш бизнес, който цялата страна го слуша. Вечерно време във всички заведения в България, с много редки изключения, българският народ танцува и пее с тези певици. Това е безспорен факт”, оправда го лидерът на ГЕРБ, който според очевидци също е фен на този вид музика. Любимата му песен “Батальонът се строява” е била изпълнена дори в столичен пиано бар в чест на победата на ГЕРБ на евроизборите през май, както информира пресата.  

Извинявай, “извънземен”

В петък Борисов декларира своята готовност да се извини на лидера на СДС Пламен Юруков, че го сравни с “извънземен”, обяснявайки политическата му неопитност. Думите му бяха по повод намеренията на новото ръководство на СДС да се коалира с ДПС на местните избори тази есен.

“Вчера си позволих думата да кажа, че г-н Юруков не е извънземен в негова защита, а не да го обидя. Ако аз не съм бил прав, имаме прекрасна комуникация, ще му се обадя и ще му се извиня”, каза Бойко Борисов и добави, че той никъде в страната няма да подкрепи ДПС за вота.

Борисов хвърли светлина и върху демократичните механизми, по които се вземат решенията в спряганата за десноцентристка партия ГЕРБ: “Ние сме партия, в която местната структура дава своите предложения, изпълнителната комисия ги одобрява и накрая аз си казвам мнението”.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България