ГЕРБ издигна кмет за Кърджали, БСП ги обвини в игра за Доган

ГЕРБ издигна кмет за Кърджали, БСП ги обвини в игра за Доган

ГЕРБ издигна самостоятелен кандидат за кмет на Кърджали и получи обвинения от местната структура на БСП, че така “цепи” българския вот в полза на ДПС.

В петък от ГЕРБ обявиха кандидатурата на местния бизнесмен Стефан Чанев. Четиридесет и седем годишният лесоинженер има собствен бизнес - занимава се с търговия на дървен материал от около 8 години. Той е бивш директор на лесничействата в Кърджали и в община Кирково, женен е и има три деца.

Кандидатурата на Чанев, който е член на ГЕРБ, е била одобрена от Изпълнителната комисия на партията.

Чанев е “консенсусна фигура и ще бъде подкрепен от гражданите на Кърджали”, независимо от етническата им принадлежност и политическа ориентация, заяви пред Mediapool лидерът на партията Цветан Цветанов. По думите му идеята на ГЕРБ била първо да обявят кандидата си и след това да преговарят за подкрепата му с останали политически сили.

Областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров коментира пред Mediapool, че всеки, който тръгне да играе самостоятелно в кметската надпревара, си е направил сметката, че ДПС отново ще спечели. Местните социалисти участват в сформирания преди месец инициативен комитет от различни партии и организации, които смятат да излъчат общ кандидат в южния град, смятан за “крепост на Доган”.

С гласуването на закона за местните избори БСП узакони изборния и туризъм и се показа връзката им с ДПС, каза в отговор Цветан Цветанов.

“Нямам нищо против хората с двойно гражданство, но имам против хора, които от години не живеят в определено населено място и не си плащат местните данъци, да имат право да гласуват”, допълни той.

БСП-Кърджали: Единна гражданска кандидатура

Милко Багдасаров обясни пред Mediapool, че продължава да стои на позицията си, че за да бъде успешен изборът, трябва да бъде издигната единна гражданска кандидатура. Без да даде конкретни имена, той обясни, че в неделя гражданското обединение “За Кърджали” ще обяви своето предложение за кмет на града. 

По думите му позицията за подобна кандидатура не противоречала на централното ръководство на “Позитано” 20.

От червената централа по-рано казаха, че няма да превръщат битката за Кърджали в “битка за Сталинград”. Партиен пленум освен това реши БСП да не се коалира с националистически и популистки партии на местните избори. Известно е също така, че централното ръководство на БСП има по-различна позиция към коалиционния партньор ДПС, отколкото социалистите в Кърджали.

Според някои източници било възможно лидерът на ДПС Ахмед Доган да издигне българин за кмет на Кърджали, приемлив за БСП. Според други обаче това е малко вероятно и сегашният кмет Хасан Азис и ще получи подкрепата на ДПС за втори мандат.

Извън ДПС, с най-голямо влияние в Кърджали са БСП, ГЕРБ и “Атака”.

Възможността за единна кандидатура на партии, представляващи българския етнос, се пропука още преди седмица, когато ГЕРБ и “Атака” номинираха бившия милиционер и настоящ свещеник Боян Саръев. Отецът първо каза, че би искал да получи и подкрепата на БСП, но скоро след това се отказа от участие във вота, тъй като не получил “благословията” на пловдивския митрополит.

Според някои социалисти ГЕРБ работи в полза на Доган, макар на думи да е против него, тъй като отказва да участва в излъчването на обща кандидатура. Някои съзират дори дългата ръка на президента Първанов, който внушил на Бойко Борисов да участва със самостоятелен кандидат, за да няма препятствия ДПС отново да спечели в Кърджали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?