ГЕРБ издигна лидера си и още 13 кметски кандидатури

ГЕРБ издигна лидера си и още 13 кметски кандидатури

На местата, в които няма да излиза със собствени кандидатури, ГЕРБ ще заложи на кметове, които са се доказали като успешни. Това заяви в понеделник столичният кмет и неформален лидер на партията Бойко Борисов при груповото обявяване на неговата и на още 13 кандидатури.

Не бяха поставени изрични ограничения за политическите партии, които са издигали въпросните личности преди това. Той обясни този ход с липсата на достатъчен административен капацитет, за да издигне ГЕРБ собствени кандидати из цялата страна.

В подкрепа на “успешните” кметове се изказа още в началото на юли комитет “Съзидание”, съставен от леви интелектуалци начело с Иван Гранитски. Сред изредените имена бяха емблематичните червени кметове като Йоан Костадинов (Бургас) и Кирил Йорданов (Варна), но и сини като Иван Чомаков (Пловдив) и Румен Рашев (Велико Търново).

Същият комитет агитираше преди година за преизбирането на президента Георги Първанов. В отговор на въпрос на Mediapool какво му е отношението към "Съзидание", Борисов заяви, че е “чудесно”, но добави, че “болшинството” не ги познава.

Въпреки това Борисов индиректно изрази съжаление, че досега не е попаднал  в списъка на Гранитски с “успешните кметове”. Той изрази учудване, че дейците на културата не са забелязали направено през неговия мандат - работещите фонтани в София, осветени сгради и църкви, реконструираните 4 общински театъра.

“Давам им отправни точки накъде да гледат”, заяви Борисов и обеща за столичани още приятни “изненади” до местните избори наесен.

По всяка вероятност ГЕРБ ще подкрепят Румен Рашев във Велико Търново, който далеч преди да бъде “утвърден” от левите интелектуалци, бе кандидат на СДС и е известен с добрите си контакти с Димитър Абаджиев, бивши депутат от ДСБ, а сега член на сдружение, симпатизиращо на ГЕРБ.

Вече официално

В понеделник ГЕРБ официално обяви, че издига Бойко Борисов за кмет на София. Освен него за втори мандат ще бъдат издигнати кметовете на Казанлък Стефан Дамянов и на Пещера Стелиян Варсанов. За трети мандат ще бъде подкрепен кметът на Мандан Валентин Гаджев. В Сатовча ГЕРБ ще се яви с кандидатурата на настоящия кмет на с. Слащен Сюлейман Алендаров.

В Пловдив ГЕРБ ще играе заедно с ВМРО, а общият кандидат за кмет ще е настоящият на район “Тракия” в града Славчо Атанасов. Кандидатът е от кръга на “професионалните патриоти”, по негова инициатива бе публикуван “Патриотичен буквар”, който Атанасов представи в тв предаването на шефа на НИМ Божидар Димитров “Памет българска”.

Известен е с идеите си да се дава предимство на пловдивски при разпореждане с общинско имущество. В тези си виждания бе подкрепен от ДПС.

Очаква се до края на деня ГЕРБ да обяви официално кандидатурата на свързания с Мултигруп Кирил Пендев за кмет на Благоевград. Той също бе промотиран от Божидар Димитров.

Полицаите

ГЕРБ не изневери на стила си и заложи на бивши МВР кадри при избора на кандидати. Освен Бойко Борисов, който беше главен секретар на вътрешното ведомство, в община Монтана партията издига бившия шеф на Охранителна полиция в града Златко Тодоров. Той бе представен като достоен човек, каратист с частна школа в града, който може да направи много срещу домашното насилие.

В Русе очаквано бе номиниран бившият шеф на ГДБОП и на РДВР – Русе Ваньо Танов.

В Бургас бе издигнат координатора на партията в града и бивш лидер на общинската група на СДС Димитър Николов.

В Плевен ГЕРБ предпочете самостоятелно явяване с адвокат Цецка Цачева, като не подкрепи смятания за успешен от СДС син кмет Найден Зеленогорски.

Бизнесменът Петър Якимов е кандидатът за кмет на Берковица. Той е областен координатор на ГЕРБ в града и собственик на фирма “Примекс инженеринг”, която произвежда металорежещи инструменти. За кмет на Вършец ще бъде издигнат бившият зам.-кмет на града и партиен координатор. За Ямбол е предложен бизнесменът Георги Славов, който има бизнес с компютърна техника.

Директорката на началното училище в Годеч Росица Тодорова ще е кандидат за кмет на града.

Без обща кандидатура в Кърджали

ГЕРБ потвърди още името на Стефан Чанев за кандидат в Кърджали. Бойко Борисов категорично отхвърли възможността за общ кандидат с БСП. “БСП излъгаха всички в Кърджали. Те идваха и при мен, но аз им казах, че живеят в друга епоха”, обясни Борисов. По думите му популизмът на БСП е омръзнал на всички и те трябва да се определят като партия.

“В един момент в смесените райони ДПС им пречи, но когато Станишев дойде на власт, ДПС са винаги удобни”, коментира още лидерът на ГЕРБ  и добави, че в Кърджали със социалистите разговори не могат да се водят.

В този контекст той омаловажи победата като заяви, че за ГЕРБ не е важно на всяка цена да спечелят кметско място където и да е било, а само да поемат пълната отговорност за онези, които са спечелили вота на гражданите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?