ГЕРБ издигна Румяна Желева за зам.-председател на ЕНП

Румяна Желева Сн. БГНЕС

ГЕРБ номинира бившия външен министър и неуспешен кандидат за еврокомисар Румяна Желева за втори мандат като зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

 

Очаква се кандидатурата ѝ да бъде гласувана по време на конгреса на ЕНП в Букурещ в сряда и четвъртък.

 

Кандидатите са повече от заместник-председателските места, а за номинацията на Румяна Желева пред българските си партньори е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който неведнъж в последните години е давал високи оценки за работата на Желева, съобщи БНР.

 

76-годишният Мартенс, който оглавява партията от 1990-а година, вече обяви, че има желание да остане на поста и занапред, което ще стане, предвид това, че няма други кандидати за поста.

 

Румяна Желева беше избрана на този пост с тригодишен мандат през декември 2009-та малко преди провала си да стане еврокомисар.

 

Очакваше се ГЕРБ да издигне някой от евродепутатите си, а за фаворити бяха сочени Андрей Ковачев и Мария Габриел.

 

От централата на ЕНП отказват подробности, тъй като процедурата е конфиденциална. Оттам обясниха, че не могат да съобщят нито общия брой на кандидатите, нито имената им и че те ще бъдат обявени на самия конгрес, като в четвъртък предстои делегатите да определят с гласуване 10 нови заместник-председатели.

 

След като Желева се провали при изслушването ѝ в Европейския парламент като кандидат комисар, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свали доверието си от нея. Тя напусна поста външен министър и бе заменена като първи дипломат от Николай Младенов.

 

Борисов обясни, че Желева не се е представила добре като кандидат-комисар и по този начин, продължавайки да бъде министър на външните работи, "щеше да създава проблем за България“.

 

По време на изслушването си в ЕП Желева показа колеблив английски език и слабо познание по ресора – реакция при кризи. Основната причина за лошото ѝ представяне обаче бяха съмненията, че е в конфликт на интереси, които тя не успя да опровергае убедително в ЕП.

 

На предстоящия конгрес на ЕНП в Букурещ ГЕРБ ще има многобройно представителство, водено от Бойко Борисов. В делегацията влизат вътрешният министър Цветан Цветанов, председателят на парламентарната група Красимир Велчев, евродепутатите Андрей Ковачев, Илиана Иванов, Мария Габриел и Владимир Уручев, народните представители Моника Панайотова, Пламен Нунев, Румен Иванов, кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България