ГЕРБ издигнали кандидатите си за ВСС по най-високия стандарт за публичност

Депутатите не смятат да обясняват как са подбирали номинациите

ГЕРБ издигнали кандидатите си за ВСС по най-високия стандарт за публичност

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са избрали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник Съюзът изпрати открито писмо, в което заявява: "За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества".

Данаил Кирилов изтълкува писмото като опит на съдиите да се намесят в избора на политиците.

"Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение. Като са разделени, моля да не се месят", заяви той във вторник сутринта пред бТВ.

Съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България коментира пред бТВ, че прекият избор за професионалната квота във ВСС е бил първа успешна стъпка в реформата.

"Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с колеги, отговаряха на неудобни въпроси, минаха през едно много тежки изслушване", посочи тя.

Според нея процедурата е била успешна въпреки опасенията, че ще има манипулиран вот в полза на определени кандидати, близки до властови кръгове.

"Въпросът е двете квоти да бъдат избрани еднакво прозрачно и еднакво професионално. Кой и защо е посочил хората от парламентарната квота, кой ще гарантира за моралните им качества? Досега ние виждаме само едни формални обосновки – "отговаря на изискванията на закона", но как отговаря?", коментира Куцкова.

По думите на Данаил Кирилов обаче депутатите са направили своите номинации като "четат всички публикации в специализираните издания”.

Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите. "Един вид опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа капризи, по отношение на представянето и публичността. И ще го сторим", каза Кирилов.

Той призова да не се правят опити от сега да бъде "заразен” изборът на Народното събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа. "И ако искаме той да се осъществи, не трябва отсега да се опитваме да го заразим, да го предубедим с едни или други опити и съждения", коментира Кирилов.

Той допълни, че с Българския институт за правни инициативи (част от чийто екип беше бившият правосъден министър Христо Иванов – бел.ред.) обсъждат предварително изслушване на кандидатите.

Както обясниха предварително депутати от различни партии пред Mediapool, един от критериите за издигане на кандидати е бил те да не са заемали ярки позиции по отношение на гръмките скандали в съдебната система и да не представляват заплаха за доминацията на главния прокурор Сотир Цацаров в кадровия орган на Темида.

Споделяне

Още от България