ГЕРБ изключи кмета на Горна Оряховица заради "несъгласувани действия“

ГЕРБ изключи кмета на Горна Оряховица заради "несъгласувани действия“

Изпълнителната комисия на ГЕРБ изключи кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев от партията и му поиска оставката като градоначалник.

От ГЕРБ съобщиха в сряда, че Михтиев е отлъчен след проверка, последвала "многобройни обаждания, сигнали и проведени срещи с членове и симпатизанти на ГЕРБ – Горна Оряховица, общинската структура и общински съветници за работата му като кмет на Горна Оряховица".

"ИК на ПП ГЕРБ установи, че Йордан Михтиев е извършвал несъгласувани действия в Общински съвет – Горна Оряховица, уронващи престижа на партията и несъответстващи на политиката на ПП ГЕРБ", се казва в съобщението, без да се уточнява за какви точно действия става дума.

Затова партията иска Михтиев да подаде оставка като кмет, съгласно подписаните от него Договор и Декларация за открито управление.

Михтиев обаче заяви, че отказва да подаде оставка, тъй като е избран за кмет от 12 хиляди души. Според него е изключен от партията, тъй като не иска да бъде "кукла на конци”.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е установила още, че с публичните си изяви Йордан Михтиев е доказал, че работи срещу членовете и симпатизантите на ПП ГЕРБ от Горна Оряховица и срещу препоръките на членовете на Изпълнителната комисия на партията.

"Крайно обезпокоителен е фактът, че всички тези действия са породени в резултат на лични амбиции, продиктувани от користни цели. ИК на ПП ГЕРБ декларира, че по никакъв повод няма да допусне лични и користни интереси на определени хора, да надделяват над принципите на ПП ГЕРБ и позицията на членовете и симпатизантите на ПП ГЕРБ, както и да доминират над интересите на гражданското общество в Община Горна Оряховица", заявяват от управляващата партия.

Срещу Михтиев се обявиха областното ръководство на ГЕРБ и общинските съветници, които се разграничиха от него. Преди седмица в знак на протест срещу Михтиев оставка подаде зам.-кметът Добромир Добрев.

"Винаги ще помня датата 11 май 2008 г., когато той поиска от мен да се дистанцирам от съветниците, от общинското и от областното ръководство на ГЕРБ и да работя за него. Мой работодател са гражданите. Не искам те да ме срещат на улицата и да ме заплюват“, мотивира се Добрев на партийно събрание, цитиран от местните медии.

"Към онази дата поисках от инж. Добрев да се държи като заместник-кмет, не като говорител на Общинския съвет“, заяви от своя страна Йордан Михтиев. Според него вече бившият му заместник умишлено е бойкотирал работата на екипа с цел да подрони авторитета на самия кмет. "Знам, че инж. Добрев е подавал доноси срещу мен пред партийното ръководство. В прав текст ми е заявявал, че е въпрос на време да седне на стола ми“, допълни Михтиев и добави, че е дал дума лично на Бойко Борисов и няма да ѝ изневери.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?