Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ измисли за 24 часа “първата пенсионна реформа от 15 години насам“

Възрастта ще се вдига плавно за всички, синдикатите заплашват с “радикализация“

110 коментара
Снимка: БГНЕС

След поредица от обрати през последните 24 часа, управляващите в крайна сметка предложиха окончателен вариант за пенсионни промени, който предвижда плавно увеличаване на пенсионната възраст с по четири месеца от следващата година за всички работещи. Финансовият министър Симеон Дянков гръмко обяви, че “това е първата социална реформа от 15 години насам“, пропускайки реформата от 1999 година, върху която е основан сегашният пенсионен модел, както и “реформата“ на ГЕРБ от миналата година с 25-годишен хоризонт.

 

До “първата“ пенсионна реформа, която беше преправена на крак през последното денонощие на два пъти, се стигна след синдикалния протест в сряда, принудил управляващите да оттеглят предложението си за увеличение на пенсионната възраст с 1 година от януари 2012 г. и да го заменят с компромисен вариант - вдигане възрастта с по 4 месеца годишно само за трета категория, от който също се отказаха.

 

В четвъртък по обед настъпи поредната промяна, която предвижда плавно вдигане на възрастта за всички категории.

 

КНСБ и "Подкрепа" не са съгласни с който и да е вариант и се заканиха да продължат протестите.

 

Трите мерки за промяна в пенсионната система

 

Гласуваните в крайна сметка от парламентарната бюджетна комисия поправки предвиждат възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се увеличава с четири месеца годишно от 2012 година до 2021 година, когато се достигне 63 години пенсионна възраст за жените и 65 години пенсионна възраст за мъжете.

 

Същевременно от 2012 г. влиза в сила и гласуваното през миналата година увеличение на необходимия осигурителен стаж с по четири месеца годишно до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година.

 

Увеличение с една година ще има и за работещите при тежки условия от първа и втора категория труд. За тях възрастта също ще започне да нараства от 2012 г. с по четири месеца годишно до достигането на 48 години за жените и 53 години за мъжете от първа категория труд и 53 години за жените и 58 години за мъжете от втора категория труд.

 

От началото на 2015 г. ранните пенсии на категорийните работници ще се изплащат от професионалните фондове според приетите през миналата година промени. “За да стане тяхната пенсия по-висока, всъщност е много изгодно за самите тях те да имат допълнителен стаж и допълнително време за работа до края на 2014 година. Ние със значителна степен ще увеличим пенсиите, които те ще получават“, коментира Дянков.

 

Наред с това се увеличава необходимият стаж за пенсиониране на полицаите и военните, които от догодина ще трябва да работят 27 вместо 25 години преди пенсия.

 

Вдигат се и годините за пенсия за хората, които имат не по-малко от 15 години трудов стаж, но не покриват условията за пенсиониране. Сега те могат да се пенсионират когато навършат 65 години, а от 2012 г. нужната възраст започва да се увеличава с по четири месеца годишно до достигането на 67 години.

 

Променя се формулата за индексиране на пенсиите, които от 2013 г. ще бъдат осъвременявани не по швейцарското правило - с половината от нарастването на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията, а само с темпа на инфлацията.

 

Друга промяна предвижда през 2017 г. да има увеличение на тежестта на всяка година стаж от 1.1% на 1.2% при изчисляване на пенсиите само за новите пенсии, но не и за старите.

 

Освен това от 1 януари 2014 г. пада таванът за новоотпуснатите пенсии. Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че на тези, на които им предстои да се пенсионират след тази дата, ще получават пенсия според осигурителния си принос. За старите пенсии обаче таванът, който сега е 700 лева, ще отпада постепенно след 2014 година.

 

През 2020 година се очакват икономии от 6 млрд. лева

 

От трите мерки – вдигането на пенсионната възраст за всички категории, промяната във формулата за индексиране на пенсиите и увеличаване на коефициента за изчисляване само за новите пенсии след от 2017 г., се очаква акумилиран ефект от 6 млрд. лева пред 2020 година, обясни управителят на НОИ Бисер Петков.

 

В момента дефицитът на НОИ е около 2 млрд. лева.

 

“Само увеличението на пенсионната възраст догодина ще доведе до икономии от 30 млн. лева. Те ще бъдат използвани за увеличението на минималната пенсия от 1 юни от 136.08 лева на 145 лева, което ще струва 42 млн. лева. Останалите пари за увеличението на пенсиите трябва да дойдат от мерки за повишаване на събираемостта на приходите в НОИ“, заяви Петков след заседанието на парламентарната комисия.

 

Той не поясни какви са мерките за повишаване на събираемостта и какви пари трябва да докарат в НОИ.

 

Отново от вдигането на възрастта за пенсия през 2017 г. ще са направени икономии от 300 млн. лева, а през 2020 година – от 666 млн. лева.

 

Икономията от това, че от 2017 г. само новите пенсии ще се изчисляват с по-висок коефициент пък ще бъде 300 млн. лева за първата година и по-сериозна през следващите, коментира Петков.

 

Той твърди, че бюджетът на НОИ ще бъде балансиран през 2017-2018 и до 2040 година дефицитът ще бъде съществено намален, в малки, поносими граници, ако сега начертаният план се изпълнява.

 

Депутатите от всички партии критикуват “реформата“ на ГЕРБ

 

При дебатите около пенсионните промени в бюджетната комисия представители на всички политически сили критикуваха естеството и начина, по който се правят промените. Йордан Цонев от ДПС коментира, че това "въобще не реформа“, не си струва усилията и не решава никакъв фискален проблем. Той заяви, че по принцип подкрепя увеличението на възрастта за пенсия и дори и други непопулярни мерки, но никоя страна не го прави от “ноември за януари“.

 

Мая Манолова от БСП заяви, че ако управляващите продължават да си променят мнението, след още една стачка може да се стигне и до увеличаване на пенсионната възраст с месец-два.

 

От “Атака“ също заявиха, че са против промените, а зам.-председателят на партията Павел Шопов дори предложи от догодина възрастта за пенсиониране да се намали с една година.

 

Дянков: Това е първата истинска реформа. Налага се от събитията в Европа

 

Според финансовия министър Симеон Дянков обаче това е първата истинска социална реформа в България от 15 години насам, която ще съкрати рязко дефицита в НОИ .

 

"Без такава истинска социална реформа не може да се говори за добра пенсионна политика. Той заяви, че кабинетът изтегля с 10 години по-рано пенсионните промени, които според приетия преди година от правителството на ГЕРБ план трябваше да стартират през 2021.

 

Вицепремиерът обясни, че това се налага от събитията в Европа. "Комисарят Оли Рен каза, че това са 10-те дни, в които се определя дали еврото въобще ще го има като система или не", заяви Дянков.

 

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова се засегна от коментарите, че заради протестите ГЕРБ са били отбой от първоначалния си план. “Не приемаме и смятам, че е некоректно да се ползват наименования, че ние под натиск сме отстъпили, че сме променили позицията си вследствие на това, че има стачки“, каза тя.

 

Фидосова изтъкна, че всъщност не се променя нито една мярка от споразумението, подписано със синдикатите в края на 2010 г., а само се изтегля по-рано изпълнението на една от мерките - а именно плавното увеличаване на възрастта с по четири месеца в следващите три години. Преди година правителство на Бойко Борисов се споразумя със синдикатите увеличението на възрастта да започне чак през 2021 г.

 

Синдикатите заплашват с “радикализация на хората“

 

Преди заседанието на бюджетната комисия имаше среща между депутатите и синдикалните лидери, след която стана ясно, че синдикатите не приемат новите предложения.

 

“Това, което стана всъщност и вчера, и днес, беше за нас имитация на диалог. Хората казаха много ясно вчера какво искат и какво очакват. Това, което ни се предлага в момента, хората няма да го приемат. Вижте, това, което кой какво е играл, не знам, но играта продължава. И не знам кой как си мисли оттук нататък ще я кара, но предложенията, които се правят в момента, наистина ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността наистина ще бъде изцяло и на правителството, но и на управляващото мнозинство в момента“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

 

КНСБ ще свика стачния комитет още днес, за да обсъди възможността за допълнителни действия, като очаква браншовите структури да свикат своите органи и да формулират конкретни предложения за по-нататъшни стъпки и действия на КНСБ. Предстои нова обща среща на двата синдиката.

 

КНСБ и "Подкрепа" няма да се явят на насроченото за петък заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще обмислят продължаване на протестите.

 

"Ние предложихме пакет от мерки, които на входа дават допълнителни възможности за повече приходи, гарантират правата на хората и не налагат увеличение на възрастта от 1 януари 2012 година“, заяви Димитров. “Не е ясно защо, по такъв вероломен начин, се разви цялата история с пенсионната възраст през последните месеци“, коментира той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

110 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #110

  Това е поредната некадърно направена реформа.И ще си получат благодарностите!

 2. Анонимен
  #109

  Да ме извини чиновничето на Световната Банка, но дори и там на туй дето прави не му викат Р И Ф О Р М А. Затуй му теглиха един як шут оттам....

 3. Анонимен
  #108

  Да си спомнят поговорката,че бързата кучка слепи ги ражда!Да бяха отделили три месеца,да бяха провели консултации,да бяха направили сметки..

 4. Анонимен
  #107

  Nai-dobroto ot foruma: Герб са боклуци, избрани от още по-големи боклуци!

 5. Анонимен
  #106

  На прост език, както е и при всички които започват работа, когато започнах например ми казаха ще взимам брутна заплата 1000 лева,от тях 200 лева социални осигоровки,после от 18-20%ДОД и примерно ще получаваш чисто около 600 лева,ще ползваш от 30 до 40 дни отпуска,дрехи-да но не и пари,ще се пенсионираш тогава бе след 20 години но за сметка на това няма празници,не знаеш кога ще се прибереш и ще изпълняваш всякакви видове заповеди на всякакви властимащи без д а имаш думата.Да не мислиш,че е лесно

 6. Анонимен
  #105

  Всички хора ще са добре в България,когато загубилите президентските избори спрат войната /провокации,уволнения от работодателите от "кръговете фирми"-"бизнеса",подстрекаване за стачки с протести "държавата да плаща на бизнеса"-зърнопроизводители, фирми от "едрия бизнес",отказ от обеспеченията за пенсия и здраве от "работодателите"както и "трудови договори",демонстративен блокаж на правосъдната система за осъдителни присъди против корупция и тежки престъпления.Всичко с цел падане на правителството

 7. Анонимен
  #104

  До 103 Да,бяха намалени с известен процент заплатите Ви,но ми се струва,че това намаление е само на книга.13% са здравните и социални осигуровки на останалите работещи,но заплатите не са мръднали вече 4 година дори и с 1%.Не съм от хората,които настройват една група граждани срещу друга,но нищо не споменавате за останалите придобивки-повече платен отпуск,пари за дрехи,режийни и бонуси за всяко тримесечие.Така,че моля Ви!Знаете ли,че хората в научните учреждения буквално мръзнат!Пак казвам,нека всички хора да са добре!

 8. Анонимен
  #103

  Уважаеми медии, Време е да се престане с невярното твърдение, че държавата плаща осигуровките на всички държавните служители. А това не е вярно, защото когато служителите в държавната администрация масово бяха преназначени от трудови правоотношения по Кодекса на труда в Служебни правоотношения по Закона за държавния служител, т.е. станаха Държавни служители по смисъла на закона, с Постановление на Министерски съвет от 2004 година (ПМС) № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации

 9. Анонимен
  #102

  До 101 Прав си, такава формула ще допринесе за увеличаване на раждаемостта, ще намалеят опитите да се правят минимални осигуровки и добре изучените деца няма толкова лесно да напускат страната

 10. Анонимен
  #101

  Истинската реформа трябва да отчита колко внасят в пенсьонния фонд децата на пенсьонера. Който има много и то работещи деца ще има и хубава пенсия. Който си е пратил децата в чужбина или е отгледал крадци - на социална помощ най-много! Който е гледал само едно дете - малка пенсия. Обосновка: Само годишната печалба на пенсьонния фонд (лихвата) зависи от вноските които пенсiонерите са правили на времето. Само тази много малкачаст от пенсията трябва да се определя от правените навремето вноски. Основната част на пенсиите се определя от вноските които децата правят сега

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.