ГЕРБ изобличиха "висящ депутат", че гласува за кабинета

Снимка: Христо Пенев, Информационна агенция София прес.

Депутатът от Коалиция за България Иван Иванов се е регистрирал в пленарната зала успоредно с висящото си конституционно дело, обяви на пресконференция в понеделник народният представител от ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

"В усилията си да осигурят работещ парламент парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до услугите на лица, които, първоначално избрани за народни представители, се пробваха да влязат в изпълнителната власт. Усилията им се оказаха несполучливи, тъй като бяха освободени. Към настоящия момент с тяхна помощ се опитват да осигуряват кворума в парламента и гласуването и приемането на законопроекти и решения", заяви в понеделник Цачева.

Става въпрос за Иван Иванов, за когото има образувано конституционно дело за несъвместимост между качеството му на народен представител и няколкочасовото му назначение за заместник-вътрешен министър.

Според справки на гласуванията в парламента се оказва, че в седмицата, когато два пъти нямаше кворум, а веднъж Михаил Миков надхитри ГЕРБ, Иван Иванов се е регистрирал в пленарната зала, дори е гласувал решения на парламента.

"Той дори задава въпроси за парламентарен контрол на министрите", изумена е и Десислава Атанасова.

Според ГЕРБ изниква въпросът в какво качество Иван Иванов задава въпроси на членове на кабинета. Според депутатката връщането на Иванов в залата, преди да се е произнесъл КС, ще доведе само до още по-ниския рейтинг на законодателния орган. Затова и опозицията иска КС по-бързо да се произнесе.

Според основния закон само депутат, избран за министър след изтичане на мандата му в МС, може да се върне на депутатската банка. Това не се отнася до заместник-министрите, които преди назначението си са били депутати.

По думите на Цецка Цачева, ако Иван Иванов може да се върне по своя воля в НС преди решението на КС, то това би означавало, че Делян Пеевски, чийто казус е подобен с избора му за председател на ДАНС и подаването на оставката му след няколко дни, безпричинно отсъства от работата на парламента.

Споделяне

Още от България