ГЕРБ изтегля референдума на Слави Трифонов през август или септември

Шоуменът: Това е жалко и прозрачно, но отива на техния натюрел

През февруари Инициативният комитет на "Шоуто на Слави“, Слави Трифонов и сценаристите внесоха в Народното събрание подписка за референдум. БГНЕС

Инициираният от шоумена Слави Трифонов референдум, за който са събрани над 600 000 подписа, едва ли ще се проведе с президентските избори тази есен, а вероятно ще бъде изтеглен за летните месеци – август или септември. Такива са в момента нагласите в управляващата партия ГЕРБ, според депутати, с които Mediapool разговаря.

Окончателно решение не е взето. То зависи от няколко фактора, като най-чувствителният е свързан със сериозната доза популистки заряд в някои от въпросите, предложени от "Шоуто на Слави" и възможността това да донесе политически дивиденти на кандидат-президенти, които яхнат вълната. Другото притеснение е, че ако вотът е "2 в 1", високата избирателна активност, подгряна от телевизионната кампания на шоуто, може да осигури достатъчен брой гласове, за да направи резултатите от допитването задължителни.

Три от шестте въпроса, които Слави Трифонов и екипът му искат да подложат на референдум, вече бяха предложени от президента, като единствено този за електронното гласуване "оцеля" при обсъждането в парламента. Гражданите се произнесоха по него през октомври на допитването, проведено заедно с местните избори. Другите два въпроса са да се избират ли депутатите с мажоритарна система в два тура и да стане ли гласуването задължително.

Изненадващо обаче при приеманите сега поправки в Изборния кодекс повечето политически сили в парламента подкрепиха предложението на Патриотичния фронт за задължително гласуване. Дали то ще стане факт, ще се разбере след второто четене на промените в края на април.

Депутатите от ГЕРБ обаче все още нямат окончателно мнение да се въвежда ли задължителното гласуване.

ГЕРБ и останалите партии обаче са решили да отпадне задължението, ако в една година има национални избори и национален референдум, да бъдат насрочвани за една и съща дата. Промяната ще бъде внесена преди второто четене на Изборния кодекс.

Коментари в тази посока вече направиха депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Неофициално пред Mediapool техни колеги заявиха, че поправката "Трифонов" вече е изготвена и мнозинството за нея в пленарна зала е договорено.

Съществуващият текст в изборния закон бе приет с мотива, че ако в една година се организират избори, няма финансова обосновка евентуално национално допитване да бъде провеждано отделно.

В момента дирекция ГРАО проверява автентичността на събраната от "Шоуто на Слави" подписка за референдума. След това в срок не късно от три месеца въпросите трябва да влязат в правната комисия на парламента, която може да ги редактира, но не и да вади или добавя въпроси.

Ако редакцията приключи до края на юни или юли, както грубо се падат сроковете, това със сигурност означава, че допитването (ако ГРАО потвърди необходимите подписи) ще се проведе през август или септември.

Слави Трифонов: Референдум ще има; депутатите са жалки и страхливи

"Очевидно от ГЕРБ правят глупости", коментира по този повод Слави Трифонов пред Mediapool.

"Ако информацията ви е вярна, това е поредната глупост. Нали в закона се казва, че референдум с избори се прави 2 в1, а причината за това е да се спестяват пари. Те сега ще искат да похарчат нашите пари. Защо да ги харчат като могат да се спестят?", попита той.

"Това, което правят, е жалко и прозрачно и отива на техния натюрел. И говоря за депутатите от всички Народни събрания дотук и в частност за депутатите от ГЕРБ. Те са жалки и страхливи", каза още Трифонов. И продължи: "Защо да направят референдума август, като ще има избори октомври. Целта е ясна".

"Референдумът трябва да се състои – август, септември, на 29 февруари, когато се отварят паралелни светове, когато тогава – с или без избори. Трябва да се състои", допълни водещият.

По думите му "конституцията ни дава възможността за пряка демокрация и политиците не могат да избягат от това". "Така че да го назначават референдума, когато искат", допълни той.

И поясни, че избирателите "ако искат да ги изметат – ще идат да гласуват на референдума".

П. Симеонов: Маневрата отваря поле на Трифонов да говори за политическа репресия

Според социолога от "Галъп" Първан Симеонов цялата маневра е прелюбопитна. "Веднъж самите ГЕРБ сливат референдум с изборите, а после го разделят. Но тук трябва да се подчертае, че шансовете за успех на това допитване са по-малки, ако не е съвместно с президентския вот. Не е невъзможно да успее, но ще бъде доста по-трудно", каза той пред Mediapool.

"Този референдум носи отпечатъка на сериозен популизъм", е мнението на Първан Симеонов, според когото "идеята, че публиката може да решава такъв тип въпроси", е твърде проблематична. Затова и не е много лошо този референдум да бъде изтеглен през лятото.

Анализаторът обаче допълни, че ГЕРБ изтегли допитването за лятото, може да подаде на удобна топка на Трифонов, който да говори за опит за политическа репресия и за замитане на референдума под килима.

"Борисов в момента е в нелоша фаза, след като в началото на годината беше в политическа депресия. Всеки ден се говореше ще има ли избори или не. После февруари мина в контранстъпление, сега е във фаза на подем. Въпреки това той самият вижда, че така дълго време няма да се управлява – протестират лекари, зелени, таксиметрови шофьори...Самият той вижда, че в обществото се търси алтернатива – защото за момента има само една полуопозиция в лицето на Радан Кънев. В такива ситуации на безалтернативност се появяват хора като Марекшки и Трифонов", обясни социологът.

Той допълни, че в последното проучване на "Галъп" на електорален отворен въпрос избиратели казват, че биха гласували за партия на Слави Трифонов, а Веселин Марешки има нелош личен рейтинг.

"ГЕРБ ми отвориха политически път още щом станаха депутати"

На въпрос дали всъщност ГЕРБ не му отварят политически път, Слави Трифонов отказа да отговори. "Нищо не ми отваря, ГЕРБ така или иначе ми отвориха политически път като станаха депутати", заяви той.

След подхвърлената миналото лято кукичка, че Слави се готви да влиза в политиката, медийната империя, контролирана от депутата от ДПС Делян Пеевски, го нападна с цялата си мощ и по всички познати за нея начини. Офанзивата видимо замря, след като в отговор на "разкритието" на жълтия сайт "Пик", че бил "гей", Слави Трифонов се обясни публично в "любов" към собственика на сайта Недялко Недялков.

Въпреки че в последните месеци шоуменът се среща с много хора, включително за събирането на подписката за референдума, отговор на въпроса дали смята да се заеме с политическа карира, няма.

В началото на февруари екипът на "Шоуто на Слави" внесе в парламента 673 481 подписа за предлагания референдум с шест въпроса. Ако валидните подписи са над 400 000, допитването ще се проведе.

Въпросите, които предлагат от шоуто са разнообразни и някои от тях откровено популистки.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?