Лидерът на ДСБ Иван Костов:

ГЕРБ катастрофира с "изумителна сръчност" при 5 млрд. лв. в бюджета повече от 2008 г.

Служебното правителство да не тегли заем за вдигане на доходите, призоваха от партията

Снимка: БГНЕС

Разбирам да катастрофираш, когато си изправен пред изключително тежки финансови проблеми, но да го направиш, когато разполагаш с бюджет, който е с 5 млрд. лв. повече, отколкото през 2008 г., изисква "изумителна сръчност". Така лидерът на ДСБ Иван Костов определи поведението на управляващата партия ГЕРБ в последните месеци и подадената оставка на правителството ѝ.

"Представете си къде са отишли 5-те милиарда, щом не са стигнали до хората и са генерирали тази бедност и хора на улицата. Пет милиарда повече и резултатът е хора на улицата и кредит", продължи Костов.

Той отправи предупреждение към служебното правителство да не се поддава на внушения и да не тегли кредити. "Така, както едно семейство не може да увеличи доходите си, като вземе заем от банката, така и държавата не може да увеличи доходите си, като вземе пари на кредит. По простата причина, че парите трябва да се върнат", отбеляза той.

В последните дни въпросът за "разхлабване" на строгата фискална дисциплина стана водещ. Икономисти предложиха държавата да вземе заеми, за да стимулира икономиката, а отделни гласове призоваха със заеми да се вдигнат ниските доходи.

От ДСБ призоваха президентът Росен Плевнелиев да не се поддава на подобни призиви.

Според партията първата задача на служебното правителство е да запази финансовата стабилност, за да не допусне разрастване на икономическата и социална криза.

"Служебното правителство трябва да проведе честни избори, но преди това трябва да овладее политическата криза. То няма право да променя политиката на доходите на правителството на Бойко Борисов, която доведе до тази катастрофа. То няма сили да започне антимонополна политика, защото няма законова база", казаха още от партията.

Заместник-председателят на ДСБ Светослав Малинов не отрече, че е възможно на изборите да има ниска активност на гражданите.

"Нашето желание е поне част от исканията на протестиращите да бъдат включени в изборния кодекс, за да може тези хора, които сега протестират, да не си отидат вкъщи, дълбоко убедени, че партиите са ги изиграли", посочи той.

Малинов обясни, че всеки, който се представи добре на тези изборите, включително ДСБ, ще носи усещането, че българските партии не са направили нужното, за да поканят отново тези така "разколебани или напълно ядосани граждани да участват в изборния процес".

От ДСБ не коментираха въпроса под какво име ще се яви на изборите коалицията на ДСБ с НС "Единство". Според тях абревиатурата ДСБ трябва да остане, както и да се нарече коалицията.

В неделя съпредседателят на Националния съюз "Единство" Надежда Нейнски пусна допитване до симпатизантите допитване какво име да получи коалицията ДСБ - "Единство". Тя предлага три варианта на име - Единна платформа, Сините, Единство за силна България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес