ГЕРБ: Лидерската криза в БСП ескалира

"Вокалните й измерения нарушават качеството на политическия живот"

Томислав Дончев, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов по време на днешната пресконференция, сн. БГНЕС

"Лидерската криза в БСП ескалира чрез вокални измерения, които нарушават качеството на политическия живот, но това не ни притеснява в момента.“ Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира чутото във вторник по време на първомайския митинг на БСП.

Скоро след приключването на митинга Горанов и вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов дадоха пресконференция, очевидно свикана, за да се даде отпор на критиките на социалистите. На фона на доста екзалтираните слова, чути на митинга, тримата звучаха по-обрано и делово.

Те не пропуснаха да честитят 1 май, който за тях се оказал работен, докато социалистите решили да празнуват на жълтите павета. По думите им и вчера, и днес имало заседание с премиера Бойко Борисов, посветено на проектите за модернизация на армията.

Министърът на финансите съобщи добра новина - вече една година (на 4 май се навършва година от встъпването на правителството – бел. ред.) страната се движи в правилна посока. Той посочи ръста на БВП, намаляването дълга, ръста на доходите. По думите му икономиката се развива с много добри темпове, а резултатите за тази година ще са по-добри от предходната.

Това, което се случва в държавата, независимо от възприятието в главите на опозицията, е положително и може да се измери чрез макроиндикатори, заяви финансовият министър, след което обясни и за лидерския дефицит в опозицията.

„Всички фалцети, използвани в политиката, дори на днешния ден, са несъотносими към икономическото развитие“, каза Горанов.

"Ще поработим до 17.00-17.30 часа, после ще пием по една бира. Даже бих поканил и г-жа Корнелия Нинова, ако има време и не е седнала на агнешко, да дойде и тя и да си поговорим чисто като българи", каза Красимир Каракачанов.

„На този хубав ден - 1 май не мога да бъда особено доволен, когато слушам едва ли не, че държавата се управлява от някакви изроди, които стоят в задкулисието, в сянка. Опитват да се да правят всичко друго, но не и в полза на гражданите. В управлението, в което участвам, знам какво коства всеки един разход, и не съм съгласен“, добави той.

Каракачанов коментира, че не е хубаво да се руши държавността. Когато ти си разрушавал основите на властта, утре на теб ще ти е трудно, каза той. Сред постигнатото досега от кабинета вицепремиерът изтъкна факта, че 22 000 деца повече са в училищата, увеличаването на заплати в сектор "сигурност", покупката на нова отбранителна техника. Той съобщи, че от следващата година отново ще има пари за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи по темата за митинга, че влизането в МС не става със засилване по "Дондуков", а през избори и изтъкна, че оставката за правителството никога не е била проблем. Но година след изборите, някой да призовава за оставка, това е призив за някакъв друг вид демокрация, посочи Дончев. Той пое ангажимент в ускорени срокове, при спазване на всички закони, да бъдат довършени всички транспортни артерии и първо коридор 4.

По темата за социалните искания Дончев каза, че голямата задача, която стои пред правителството "е да се идентифицират тъмните и сивите зони в социалната система". "Сивите зони" са хората с безспорна нужда и те не са обхванати адекватно от социалната система и това ни е приоритетна задача, заяви вицепремиерът и добави, че трябва да се видят и "тъмните зони", в които потъват пари, без някой да има право на тях. За да има адекватно работеща социална система, не трябва да разрушаваме институциите и крепежните елементи в обществото, както и да се поставят разделителни линии в обществото, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?