ГЕРБ масово назначавали чиновници без ценз и конкурс

Служителите без подходящо образование ще бъдат махнати, новите хора ще се избират с конкурс

ГЕРБ масово назначавали чиновници без ценз и конкурс

Правителството на ГЕРБ масово е назначавало на работа в министерствата хора без необходимото образование и без да са провеждани конкурси за съответните длъжности и сега тези служители ще бъдат отстранени. Това стана ясно от изявления на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и на министрите на образованието Анелия Клисарова и на земеделието Димитър Греков пред журналисти след края на правителственото заседание в сряда.

 

Като "фрапантно заобикаляне на закона" определи тези назначения Зинаида Златанова. Тя обяви, че в правосъдното министерство това се отнася за 60 служители, някои от които дори били преназначавани по два-три пъти. Вече имало уволнени от хората, чието образование не отговаря на заеманата позиция. "Всички празни бройки ще бъдат запълнени с конкурсно начало", заяви правосъдният министър.

 

Земеделският ѝ колега Димитър Греков обяви, че от 265 назначени през последните четири години в ръководеното от него ведомство само един от тях е участвал в конкурс. Отделно в структурите към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) били назначени други 1596 души. В агроведомството върви започнала проверка дали заеманите от служителите постове отговарят на тяхното образование и професионална квалификация. Засега има осем освободени, но пълна чистка нямало да има, каза Греков.

 

Отделно МЗХ е сключило граждански договори с 677 служители за общо 3 млн. лв., а отделно за техни командировки са платени 5 млн. лева, припомни Греков. Според него харченето на тези пари може и да е било заслужено, но е много.

 

Образователният министър Анелия Клисарова също заяви, че в нейното ведомство работа са започвали хора без конкурс. Някои са назначавани по заместване, а впоследствие са били назначавани за постоянно, но без конкурс. Много хора са назначени на непълен работен ден от седем часа и половина и по този начин е отпадало задължението да се провежда конкурс за мястото. Клисарова обеща да направи оптимизиране на броя на служителите в министерството, но засега няма уволнени.

Споделяне

Още от България