ГЕРБ мисли дали да лиши българи зад граница от право на глас

ГЕРБ мисли дали да лиши българи зад граница от право на глас

Предложение да бъде въведен принципът за уседналост и на изборите за Народно събрание и президент бе представено във вторник на заседанието на временната комисия по изработването на бъдещия избирателен кодекс. В суровия проект е предвидено, че в двата вота могат да участват български граждани, които са живели определен срок в България, но без да е посочено точно какъв.

Текстът не беше обсъден детайлно по време на двучасовото заседание, а след него председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) не можа да обясни от коя политическа сила или неправителствена организация е дошло предложението.

На многократно задаваните ѝ въпроси дали управляващите ще го подкрепят и дали така не се нарушават правата на български граждани, които живеят в чужбина и които ще бъдат "отрязани“ от участие в изборите, Фидосова заяви, че "ГЕРБ няма политическо решение“ по въпроса. "Не знам дали изобщо тази идея ще остане в проекта на кодекса, който ще подложим на гласуване в комисия. Още не сме седнали да пишем реалните текстове, все още обсъждаме отделните варианти какво може да залегне в него“, каза още Фидосова.

В същото време обаче тя поясни, че ако "някой народен представител внесе подобен текст, то той ще бъде подложен на гласуване“.

Към момента никоя партия в НС не е заявила открито дали ще застане зад въвеждането на изискването за уседналост за участие в националните избори. С "пуснатото“ за обсъждане в комисията предложение мнозинството явно пробва дали то може да мине.

В Синята коалиция също няма единно мнение, въпреки че в края на миналата година Мартин Димитров каза, че може да се мисли за подкрепа на въвеждането на уседналост за всички видове избори.

Неофициално се твърди, че партия "Атака“ би застанала зад такава идея, най-вече за да не бъдат "допуснати турските изселници да гласуват“.

Опозиционните БСП и ДПС ще бъдат против.

Изискването за уседналост беше въведено именно по време на тяхното управление през 2007 г. за изборите за български представители в Европейския парламент и в местния вот. То бе прието по предложение на тогавашната опозиция в лицето на десницата и беше видоизменяно няколко пъти, за да се позволи на изселниците в Турция да могат да пуснат бюлетини.

По време на заседанието на временната комисия във вторник стана ясно още, че мнозинството няма да приеме и друго предложение – да бъде въведен образователен ценз за кметове. Твърдо сме против, има предложение за изискване кандидатите за кметове да са висшисти, но това няма да бъде прието, коментира Искра Фидосова.

Споделяне

Още по темата

Още от България