ГЕРБ може да даде на заден за осветляването на кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването

сн. БГНЕС

ГЕРБ може да отмени решението си да осветли кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването, след като депутатът от управляващите Владимир Тошев съобщи, че ще предложи нови законови промени, които да позволят на специалните служби да отказват информация на Комисията по досиетата.

В сряда парламентарната подкомисия за контрол на спецслужбите изслуша шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Драгомир Димитров и Веселин Иванов.

Председателят на подкомисията  Владимир Тошев изненадващо съобщи, че ще търси подкрепа от вицепремиера Цветан Цветанов за нова ревизия на Закона за досиетата, след като колегите му от ГЕРБ в края на декември подкрепиха предложението на Синята коалиция  да отпадне параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби и да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

Според Тошев спецслужбите трябва да могат да отказват мотивирано информация  за техни служители, ако тя може да застраши националната сигурност.

Тошев каза, че като изход от ситуацията двамата директори на служби единодушно предложили отмяна на чл. 3, ал.1 т. 16 от закона, с което ще се минимизират последствията от отпадането на параграф 12.

"Тоест службите ще могат, базирайки се на последици, застрашаващи националната сигурност, мотивирано да отказват представянето на такива имена", каза Тошев и съобщи, че ще изпрати доклад по темата до председателя на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ дълго време не желаеше да подкрепи законовата промяна и помогна да бъде отхвърлено предложение в тази посока по-миналата година. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов съобщи през декември, че промените ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби. От БСП обаче твърдяха, че те ще се отразят на над 1000 служители на разузнавателните служби и призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, но държавният глава не се съобрази с техните доводи.

"Нещо средно между 50 и 1000", каза Тошев в сряда.

Директорът на НРС ген. Драгомир Димитров каза от своя страна, че службите са поставили въпроса какви ще бъдат следствията и какви ще бъдат рисковете, ако се приложи в момента законът в този вид.

"Мисля, че ще намерим разбиране и начин да ги защитим", каза Димитров.

Ангел Найденов от БСП коментира от своя страна в сряда, че връщането на отменения текст би било най-доброто решение.

"Президентът пое изключително тежка отговорност тогава, когато не се вслуша в становищата, изразени включително и от ръководителите на двете служби, защото те не са крили своите опасения. Сега трябва да търсим решения, притиснати от изискванията на действащия закон, защото този закон е в сила и комисията по досиетата вероятно ще представи искане да поиска информация за лица, чиято принадлежност трябва да бъде обявена", заяви Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България