ГЕРБ може да вземе комисията по култура като я слее с образованието

ПФ и АБВ обмислят да дадат на Слави Бинев спортната комисия, а Борислав Борисов да оглави културата и медиите

Все още не е ясно кой ще замени Слави Бинев начело на комисията по култура и медии. Сн. БГНЕС

Четирите партии от управляващото мнозинство все още не са решили кой да заеме овакантения от Слави Бинев пост на председател на комисията по култура и медии.

По неофициална информация на Mediapool е била постигната договорка между Патриотичния фронт (ПФ), от чиято квота беше Бинев, и АБВ, чийто депутат проф. Борислав Борисов оглавява комисията по младежта и спорта, двамата да разменят местата си. По този начин Бинев, който се самоопредели като най-добре подготвеният в парламента да ръководи културата и медиите, би трябвало да поеме младежта и спорта.

От Реформаторския блок обаче се възпротивили на подобна размяна и са отказали да я подкрепят, тъй като са притеснени от агентурното минало на АБВ- депутата.

В същото време ПФ са лансирали и друг вариант - техният депутат Поли Карастоянова да поеме комисията по култура и медии вместо "мецената" Бинев.

В крайна сметка ГЕРБ ще предложи на трите останали партии комисията по култура да бъде обединена с комисията по образование и неин председател да стане Марияна Дамянова, бивша зам.-министър на образованието. Така ГЕРБ ще увеличи квотата си от комисии и всъщност ресорната комисия по култура, вливайки се в тази по образование, ще бъде контролирана от партията мандатоносител.

Споделяне

Още по темата

Още от България