ГЕРБ най-вероятно ще променя и конституцията

ГЕРБ най-вероятно ще променя и конституцията
Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова за пръв път заяви, че мнозинството най-вероятно ще пристъпи към промени в конституцията, които засягат най-вече изработването на новия Избирателен кодекс, както и със съдебната реформа.

Фидосова, която оглавява и временната спецкомисия за кодекса, коментира, че вече няколко пъти "поставя въпроса“ по време на заседанията.

"Например в конституцията никъде нямаме избори за членове на Европейски парламент, нещо, което е толкова безспорно. Има едни, да кажем, 10 теми, които могат да се обсъдят и да се пристъпи и към подготовка на такава промяна в конституцията, която да върви паралелно с Изборния кодекс“, заяви пред БНР Фидосова във вторник.

Тя призова депутатите от опозицията да подкрепят евентуални поправки в основния закон, тъй като става въпрос "за неща и проблеми, които безспорно са проблемни и трябва да бъдат изчистени в конституцията“.

"Ако намерим такава воля, аз лично, както и колегите имаме вече готовност и по различни текстове, ние сме ги коментирали няколко пъти, ако ни се даде мандат допълнително на нашата комисия, ще предложим и промяна в конституцията", каза Фидосова.

Тя обаче подчерта, че НС трябва да даде изрично такива правомощия на временната комисия.

"Ако на консултациите, които водим на всички заседания, стигнем до консенсус по тази тема, ще предложим допълнително решение за възлагане на мандат и за промяна в конституцията“, обясни тя.

Искра Фидосова коментира още, че по време на заседанията на комисията за унифицирането на изборното законодателство, са се откроили няколко проблемни теми, като за част от тях дори може да се стигне до питани и до Конституционния съд (КС).

"Другата ни проблемна тема, зад която има може би и желание, и подкрепа от доста колеги, е дали можем да пристъпим към разписване на норми за отзоваване, примерно, на общинските съветници", обясни тя. Запитана защо само на общинските съветници, тя отговори, че за депутатите е необходима промяна в конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България