ГЕРБ настояват референдумите да се провеждат с изборите

Партията на Борисов предприе стъпки за улесняване на допитването за изборните правила

ГЕРБ настояват референдумите да се провеждат с изборите

Поправки в закона за референдумите, с които да улеснят едновременното провеждане на местните избори и допитването за изборните правила, внесе ГЕРБ.

Текстовете, публикувани на сайта на Народното събраните, предвиждат при провеждане на национално допитване на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии (ОИК) да изпълняват функциите по организирането на националния референдум на територията на страната. Според сега действащото законодателство ЦИК трябва да назначи дублиращи се органи във всяка община – като единият ще организира референдума, а другият – вота.

Освен това президентът се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на Народното събрание за провеждане на референдума. По този начин ГЕРБ обвързва референдума за изборните правила с местния вот.

Към момента в НС не е внесено предложението за провеждане на референдум за изборните правила, който бе предложен от президента Плевнелиев и блокиран от предишното парламентарно мнозинство на БСП, ДПС и "Атака". След като тогава ГЕРБ и сегашните им коалиционни партньори от Реформаторския блок активно събираха подписка в подкрепа на референдума, с идването си на власт през 2014 г. партията на Борисов се ангажира, че ще го проведе заедно с местния вот тази есен.

В промените е разписан и едномесечен срок за отстраняване на несъответствия в подписката. На партиите, коалициите от партиите и инициативните комитети се дава възможност да се регистрират като подкрепящи въпросите на референдума или като застъпници на алтернативната позиция.

В началото на април текстове за промени в закона за референдумите внесоха и депутатите от РБ.

Реформаторите настояват допитванията да са валидни, ако в тях са участвали половината от имащите право на глас по избирателните списъци, предвиждат внесените вчера поправки в закона за референдумите. Сега този праг е поне толкова, колкото са участвали на последните парламентарни избори.

Предложението на реформаторите е при събрани 300 000 подписа за провеждане на национално допитване Народното събрание да е длъжно да свика референдума. Сега задължението на парламента настъпва при събрани 500 000 подписа.

Събрани 150 000 подписа, а не 200 000 подписа да са достатъчни Народното събрание да обсъди дали да се проведе допитване по искания въпрос, предлагат още реформаторите

Споделяне

Още от България