ГЕРБ не дават шанс на здравния министър – мерките му били закъснели

ГЕРБ не дават шанс на здравния министър – мерките му били закъснели

Независимо, че премиерът Бойко Борисов отпусна пет-шест дни на здравния министър Стефан Константинов да потуши скандала с цените на лекарствата, депутатите от ГЕРБ очевидно са го отписали и ще продължат натиска за неговата смяна. Освен това управляващите също като опозицията са силно резервирани към неговите законодателни инициативи за поевтиняване на лекарствата, сред които и абсурдното предложение да върне със закон цените на някои медикаменти на нивата от 2010 година.

Това означава, че дните на третия здравен министър в кабинета на ГЕРБ са вероятно преброени и въпросът е кой ще номер 4.

В последните дни Константинов е атакуван от всички възможни посоки – депутати, НЗОК, Българския лекарски съюз (БЛС) и пациентски организации, но истината е, че конфликтите му с тях по различни теми са от месеци.

От времето, през което д-р Константинов е начело на Министерство на здравеопазването, а аз съответно председател на здравната комисия, действително няма много добър диалог между институциите. Не само лекарският съюз, останалите съсловни организации, пациентските организации, а да не говорим, че със здравната каса, която е другата сериозна институция в сектора здравеопазване, отношенията им са много обтегнати“, заяви в четвъртък председателят на парламентарната здравна комисия в парламента Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

За тази година и половина нещата никак не вървят добре в този сектор“, посочи тя.

Атанасова, която е сочена за евентуален наследник на Константинов на поста, отрече с нея да са водени подобни разговори, “защото в момента си имаме министър“.

По-сдържана в коментара си бе зам.-председателят на комисията Даниела Дариткова (ГЕРБ), но от думите ѝ стана ясно, че Константинов бяга от отговорност. “Ние очакваме министърът на здравеопазването да отговори на доверието, което му оказахме, избирайки го да ни представлява в сферата на здравеопазването. И смятаме, че всеки, който поеме това доверие, трябва много ясно да се запознае със своите законови отговорности и да ги изпълнява подобаващо“, заяви тя пред БНТ.

И Атанасова, и Дариткова обаче са скептични към предложението на Константинов със закон цените на лекарствата, които НЗОК плаща, да се върнат на нивата им от 2010 година, когато здравното министерство ги е купувало чрез търгове.

Разликата в цените идва от това, че НЗОК плаща стойността на отпуснатите лекарства според цените в позитивния лекарствен списък. Те би трябвало да са най-ниските възможни от осем европейски страни, но както се оказа, се актуализират много бавно. На търговете, провеждани от здравното министерство, обаче са били договаряни много по-ниски цени през 2010 година, тъй като много фармацевтични компании са се надпреварвали с едни и същи продукти и конкуренцията е била голяма.

За времето от вчера, когато приключи заседанието на здравната комисия, до днес, се опитвах да преценя как би могло това да стане и очаквам министър Константинов да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че може в закон да запишем, че едни цени могат да бъдат на нива отпреди две години“, коментира Атанасова, която е юрист.

Дариткова също изрази подобно мнение: “На мен ми се вижда невъзможно след като цените са се вдигнали в пъти и проценти ние да ги върнем със закон, но тук влизаме в сферата на юридическите тълкувания, в които не сме много силни“.

Бившият здравен министър Евгений Желев (БСП) също смята, че е невъзможно цените да бъдат върнати със закон на нивата от 2010 година.

Депутатите от ГЕРБ коментираха, че промени в законодателството ще отнемат месеци, а подзаконовата нормативна база е можело да се промени отдавна, така че мерките на Константинов са закъснели, макар и някои от тях да са хубави.

Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. Ние в Народното събрание сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия”, каза Атанасова.

Преди ден Стефан Константинов посочи поне две причини за атаките срещу него. Първата според него е, че е "човек без политическо минало". По-точно той не е човек на ГЕРБ, а бивш привърженик на СДС и ДСБ и като шеф на кюстендилската болница попадна случайно в полезрението на премиера Борисов, докато той спешно търсеше трети здравен министър на мястото на уволнената Анна-Мария Борисова. Освен това Константинов твърди, че с присъствието си на министерския пост пречи на "всички хора, които от здравеопазването през годините са направили една чудесна мрежичка да се точат пари и да се взимат суми."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?