ГЕРБ не иска смяна на ЦИК за евроизборите – било голяма авантюра

Цветан Цветанов

ГЕРБ категорично няма да подкрепи промяна на състава на ЦИК преди евроизборите, заяви  председателят на групата в парламента Цветан Цветанов пред репортери в сряда. Така той отговори на БСП, която внесе предложение за промяна в състава на Централната избирателна комисия, тъй като мандатът на сегашните ѝ членове изтича през март, два месеца преди евроизборите. Депутатите обаче могат да удължат този мандат.

ГЕРБ няма да отстъпят от позицията евроизборите да се проведат в настоящия състав на ЦИК, каза Цветанов, обосновавайки се с избягване на спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП: "Така че в тази посока искаме да работим по правилата, които БСП ни е заложила, защото ние не се притесняваме от едно политическо състезание".

За местните избори наесен ще е с нов състав, увери Цветанов.

Избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра, заяви по-рано в сряда пред БНТ и  вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ), който е отговорникът в правителството за организацията на избори.

Той отхвърли предположенията, че запазването на сегашната ЦИК е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

"Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии", заяви вицепремиерът и каза, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав на ЦИК до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК. "Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации", допълни той.

"Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори", каза още Дончев.

По повод предложението на ГЕРБ да се отмени забраната за медийно оповестяване на социологически проучвания в изборния ден той коментира: "Има страни, в които данните от екзит половете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено - въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес".

Дончев предупреди, че "най-голямата опасност при провеждането на европейските избори е кибератака, придружена с разпространение на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат".

Той напомни, че опити за саботиране на изборния процес е имало - кибератаките от 2015 г. Дончев отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Бившият президент Росен Плевнелиев обаче разкри "тайната". Зад мощната хакерска атака срещу местните избори през 2015 година с голяма степен на вероятност стои групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ, каза той.

"Рискове за евроизборите има", коментира Томислав Дончев и разясни: "Единият вариант е DDos атака (атака за отказ на услуга, бел. ред.) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията".

"Системата за броене обаче е много защитена", изтъкна вицепремиерът и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака. По думите му другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

"Всеки е в правото да развива хипотези, но с тази тема не е хубаво да си играем", призова Томислав Дончев. Според него ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес