ГЕРБ не мисли за предсрочен вот, РБ посочи новия пропутински блок БСП-АБВ-ДПС

Москов: ДСБ не може да остане в опозиция заедно с БСП, ДПС и АБВ

Излизането на АБВ от властта няма да доведе до предсрочни парламентарни избори, поне засега, а Бойко Борисов ще продължи да управлява с правителство на малцинството, подкрепяно от плаващо мнозинство в парламента. Тази позиция бе изразена и публично, и неофициално, от водещи депутати на партията в сряда. Както научи Mediapool, премиерът Борисов въобще не е правил опити да предотврати напускането на АБВ и оставката на вицепремиера Ивайло Калфин, нито пък са предприемани разговори с опозиционни групи като БДЦ и независими депутати за гарантиране на подкрепата им за кабинета, тъй като това се приема за даденост.

В същото време поведението на АБВ бе обявено като предизборен ход за общ опозиционен фронт с БСП, при това с геополитически мотив – руски интерес за дестабилизиране на България в момент, когато тя кове енергийната си независимост чрез търсенето на нефт и газ в Черно море. Такава трактовка бе направена още във вторник вечерта от зам-.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, а в сряда сутринта здравният министър Петър Москов вече обяви създаването на пропутинския блок БСП-ДПС-АБВ. Именно с този мотив управляващото крило от Реформаторския блок (РБ) притиска оттеглилите се в опозиция депутати от ДСБ -дали са с пропутинския блок или срещу него.

Вицепремиерът Томислав Дончев може да се сдобие с министерски пост

Според източници на Mediapool обсъжданите кандидатури за овакантения от Калфин пост на социален министър са тези на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и на бившия социален министър от първия кабинет на ГЕРБ Тотю Младенов, който сега е съветник на премиера Борисов. По-вероятният кандидат е Дончев.

Цветанов: Единствените избори, за които ГЕРБ са готови, са президентските

Заявявам категорично, че единствени избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента, декларира от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ. "Нямаме никакви намерения да предизвикване предсрочен парламентарен вот. Управленият хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета "Борисов", защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата на кабинета”, заяви още Цветанов и призова коалиционните партньори да се консолидират около подкрепата за правителството.

ГЕРБ не приема опитите за опозиционно говорене на АБВ и част от РБ

ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от Реформаторския блок (РБ), продължи Цветанов.

И изтъкна, че не може когато се отчитат успехите от правителството, всички в управлението да са наравно, но когато възникне някакво обществено недоволство, да застават в опозиция: "Това не е честно, не е партньорско и не е конструктивно от гледна точка на перспективата ни за съвместна работа в бъдеще. Хората може и да не са запознати в детайли с тънките сметки на един или друг от вас, но усещат фалша и ще накажат с вота си всеки опит за политическа безпринципност”.

"Няма съмнение във факта, че ГЕРБ е единствената партия в България, която е готова по всяко време да отиде на избори”, повтори той.

"Единствената ясна опозиция на ГЕРБ в парламента, а и извън него са БСП и ДПС. С тях имаме ценностни различия”, каза Цветанов.

"ГЕРБ по традиция ще издигне свои кандидати за президент и вицепрезидент, но сме отворени към дясното политическо пространство при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата се кандидат-президентска двойка от страна на управляващата коалиция”, заяви още той.

По-рано Цветанов се "пошегува" пред БНТ със следния коментар:“Преди години Румен Петков принуди Бойко Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната вече втори мандат. Може би с духа на тази насмешка, не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на страната на предстоящите президентски избори“. Той имаше предвид факта, че именно Румен Петков, който съобщи новината за оттеглянето на АБВ от управлението, през 2005 г., когато стана вътрешен министър, принуди Борисов да напусне поста главен секретар на МВР.

Зеленогорски: Оттеглянето на АБВ е геополитически сценарий

Оттеглянето на АБВ от управлението е геополитически сценарий, с който се целят предсрочни избори и хаос в държавата, но това е най-прекият път към провала на левицата, обяви в декларация от парламентарната трибуна Найден Зеленогорски (ДБГ) от името на управляващото крило в РБ.


"От вчера ситуацията в управлението е различна", каза Зеленогорски. По думите му решението на АБВ е политическа маневра за политическо прегрупиране - "братска прегръдка между БСП, АБВ и ДПС".

"Това единение няма да ви даде силата", каза той. Подкрепящите управлението депутати смятат, че има задкулисна връзка между конгреса на БСП и действията на АБВ.

"Кому е ползата, госпожи и господа? Не на българските граждани, тогава чия е?", попита той и добави още един въпрос: "Има ли геополитически причини за този ход, част от сценарий за провал ли е, за да се инсценира хаос?".

Зеленогорски припомни, че влизането на АБВ в управляващото мнозинство е било компромис за РБ и каза, че сега дясноцентристкото правителство може да преследва целите си без тези компромиси. В крайна сметка Зеленогорски изказа съжаление за напускането на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, защото той бил положил доста усилия и направил позитивни промени.

БСП-ДПС-АБВ формират ясно обособен пропутинистки блок

Оттеглянето на АБВ от подкрепата за правителството не е изненадващ ход, а оставката на Ивайло Калфин е само предвестник на процеса и няма нищо общо с предстоящата президентска кампания, коментира по-рано пред бТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

"В момента сме свидетели на формиране на ясно очертан, с ясни играчи, политически блок БСП-ДПС-АБВ, които формират ясно обособен пропутинистки блок. И се чертае геополитически вододел - от едната страна е тази пропутинистка конфигурация, която все повече ще се сплотява, затвърждава и ще търси съвместни действия. Въпросът е има ли на този блок политически контрапункт, който да гарантира и отстоява проевропейското бъдеще на България?", заяви Москов.

Според него в основата на политическия процес стоят енергетиката и възможността страната да е силна и независима проевропейска държава. Той доразви тезата на Цветанов от предишния ден, като каза, че трусовете в обществото са започнали когато България е предприела реални стъпки по своята енергийна и газова диверсификация чрез интерконекторите в Гърция и сериозното проучване на българските газови находища по Черноморието.

"Въпросът сега е дали политическите сили от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и която и да е друга формация ще се равнят по тази геополитическа линия. Ти за проевропейското бъдеще на силна и независима България ли си или си за пропутиновия проект около Първанов, Корнелия Нинова и Доган?", коментира Москов.
По думите му това е сериозна заявка за промяна в политическия курс на България.

"Конфигурирането и сближаването на тези три политически сили - БСП, ДПС и АБВ около пропутинова алтернатива за развитието на България е много по-голяма игра отколкото определена партия или партийка да цели крещящо говорене в желанието си да хване 3, 4 или 6 процента. Тук вече мащабът е друг - не става въпрос дали ще успеем да влезем в парламента, дали ще успее да ни припознае избирателят и дали ще успеем да сритаме партийното си другарче по кокалчето. Предизвикателството е много по-високо", твърди Москов.

Москов: ДСБ не може да остане в опозиция заедно с БСП, ДПС и АБВ

В подобна конфигурация партии като ДСБ нямат място, каза Москов, който е член на ДСБ, но не се съобрази с позицията на партията за оттегляне от управлението.

"Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ГЕРБ трябва да бъдат на висотата на точно този геополитически вододел. И аз ще употребя целия си ... ако щете авторитет, ако щете доверие, ако щете възможности, които съм изградил като контакти вътре в управляващото мнозинство, за да може тази формация да остане единна, да се разширява, да се засилва и да бъде проевропейската алтернатива на България", декларира Москов.

Той е убеден, че ДСБ не може да остане в опозиция на управляващото мнозинство, заедно с коалиция като тази между БСП, ДПС и АБВ.

"Аз съм основател на ДСБ. Девизът, с който основахме партията, беше "За силна България в Обединена Европа". Такава партия в опозиция, съставена на пропутинов принцип, няма място", заяви здравният министър.

Москов изключи и възможността за предсрочни парламентарни избори, но само при условие, че управляващото мнозинство остане стабилно.

Нинова: Корабът потъва – напускат. Цачева: Кой?

"Корабът на кабинета потъва - напускат", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в декларация за новата сесия на парламента. "Кой" - отвърна ѝ председателят на парламента Цецка Цачева.

Нинова определи правителството като "съюз по интереси – лични и тянопартийни". То не родило политика, а противоборства, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност. По думите ѝ продължава да пада доверието на гражданите в държавността, продължава да се увеличава дългът, а това не се отразило на качеството на живота.

Тя призова управляващите да не оправдават провала си с конгреса на БСП: "Не си и помисляйте, че БСП е причина за разпада, че БСП е влязла в задкулисие, в договорки с АБВ. Истинската причина – корабът потъва, напускат".

"Ще бъде твърде повърхностно, ако се приеме, че веднага след промените в БСП, АБВ са се осъзнали, след като са били част от управлението дълго време. Ние имаме собствена стратегия и дали АБВ ще се впише в нея, предстои да видим", коментира пред БНР Кристиан Вигенин, секретар на ПГ на "БСП лява България".

Според него трябва да се изчака, за да се види дали решението на АБВ е окончателно, или ще има ново преформатиране на управлението, отново с тяхно участие. АБВ няма място в това правителство, каза още Вигенин.

Парламентарната група на АБВ, заради която новата сесия на парламента започна с променена политическа конфигурация, не направи никаква декларация. Както стана ясно, депутатите от АБВ не са били информирани за решението на партийното ръководство за оттегляне от властта.

"Ако за осигуряването на истинска политическа стабилност е нужно да се отиде на избори, то ние от ДПС имаме готовност за това“, каза и новият председател на Движението – Мустафа Карадайъ.

Волен Сидеров: От събарянето на това управление нямате файда, стойте

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров коментира: "Малко да отсъствам и започвате да се карате (...) От събарянето на това управление нямате файда, стойте“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?