ГЕРБ не прие критиките и гласува своя вариант за бюджет на София

ГЕРБ не прие критиките и гласува своя вариант за бюджет на София

Управляващото мнозинство в София от ГЕРБ прие в четвъртък почти без корекции своя вариант за бюджет на града за 2009 година. Той възлиза на 1.06 милиарда лева. Групата на кмета Бойко Борисов бе подкрепена в гласуването единственото от двамата общински съветници от НДСВ. Жълтите дадоха своята подкрепа, защото бяха приети предложенията им за увеличаване на приходите от глоби с 1 млн. лева и от тротоарно право с 600 хил. лева.

Спорът по време на заседанието на градския парламент напълно повтори дебатите между управляващите и опозицията от последния месец. БСП, ДСБ и СДС обвиниха кмета, че с този бюджет няма да направи София по-хубав град през 2009 година. ГЕРБ оспориха тези твърдения като определиха финансовото си творение като "бюджет на устойчивото развитие по време на криза".

Според хората на Борисов приоритети са строежът на завода за боклук, метрото, инвестициите в образованието и здравеопазването. Опозицията ги обвини в "страхливост" и настоя за разписване на значително по-голяма приходна част, която би дала възможност за решаване на повече проблеми.

В крайна сметка ГЕРБ отхвърли предложените увеличения на БСП (с 50 млн. лева) и на СДС (113 млн. лева) в бюджета. Двете партии обвиниха кметската администрация, че записала увеличение на приходите от данъци с едва 20%, въпреки че размерът на местните данъци бе увеличен с 50 процента преди седмица. Управляващите отхвърлиха тези аргументи, защото местните данъци за фирмите остават същите, а те генерират общо 70 процента от тези приходи в града.

"Този бюджет е страхлив и представлява връзване на гащите на администрацията", коментира Владимир Кисьов (СДС).

"София е град в застой. Пътищата са блокирани, потънал е в боклук, навсякъде има незаконни гаражни клетки, изникват нови и нови гета, по пътищата се движат все повече каруци. Този бюджет не решава нито един от тези проблеми", добави Вили Лилков (ДСБ). По думите му мнозинството се е отказало от изпълнението на Общинския план за развитие.

Председателят на бюджетната комисия Орлин Алексиев (ГЕРБ) отхвърли изводите, че постъпленията са подценени, защото в условия на кризата може да се очаква намаление на събираемостта. Той нарече бюджетната прогноза за приходите "оптимистична". "Ние започнахме да решаваме проблемите, които в София не са решавани с години. Не може да се очаква всичко да се реши за 12 месеца", добави Валя Чилова (ГЕРБ).

По време на дебата в съвета кметът Бойко Борисов не взе думата да защити своя бюджет като остави цялата тежест в дебата на Орлин Алексиев. Извън залата пред медиите лидерът на ГЕРБ коментира, че финансовата рамка е съобразена със световната финансова криза. В характерния си стил той направи сравнение между София и държавата.

"При бюджет от 500 милиона евро не можем да решим всички проблеми на града, но ще направим всичко възможно. Ако се вярва на информации, само загубите от източения ДДС в държавата са по-големи от парите на София за 2009 година", каза Борисов.

По обвинения, че неговите бюджети не решават проблемите на града, кметът отбеляза как преди три години е "заварил балиране на боклука, затворено сметище и Вълка в чистотата".

Споделяне

Още от България