ГЕРБ не прие парите от депутатските глоби да отиват за лечение на деца

Управляващите обещаха да гласуват такова предложение догодина, но без “явен популизъм“

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ отхвърлиха предложението на Синята коалиция парите от глоби на депутатите да отиват във Фонда за лечение на деца, вместо да се връщат обратно в бюджета.

Макар че предложението бе поставено два пъти на гласуване по време на парламентарното заседание в сряда, мнозинството на ГЕРБ гласува “против“ и “въздържал се“ и малцина се осмелиха да го подкрепят.

Няколко часа по-късно председателят на групата Красимир Велчев заяви, че ГЕРБ все пак ще приемат предложението, но друг път и това не трябвало да се прави с “явен популизъм“. От обясненията му стана ясно, че гласуването ще стане заедно с други поправки в парламентарния правилник през януари. Тогава обаче събраните от глоби пари през тази година вече ще са върнати в бюджета.

В опит да се измъкнат от неловката ситуация, в която сами се вкараха, управляващите казаха, че така или иначе дарявали събраните от свои депутати глоби на деца.

Десетима от ГЕРБ са гласували “за“ предложението

При първото гласуване “за” бяха 62 народни представители, “против” гласува един, 65 -ма се въздържаха. “Гласувайте по съвест, а не заради някаква партийна дисциплина. Да въведем практика, която всяко следващо Народно събрание да го е срам да отмени“, призова колегите си Ваньо Шарков от СДС. При повторното гласуване предложението бе отхвърлено с 57 гласа "за", 10 “против” и 64 “въздържал се”.

Предложението на Синята коалиция бе парите от глоби да се превеждат на фонда на всяко тримесечие. Така, по изчисления на сините, на три месеца ще се превеждат около 35 000 – 40 000 лева.

“Имаше партийна задача от г-жа Фидосова депутатите от ГЕРБ да гласуват "въздържал се". Все пак десетима депутати от ГЕРБ гласуваха "за", а останалите “против“ и “въздържал се“. Подобно гласуване е абсолютно безсмислено, защото парите от глобите се връщат обратно в бюджета в края на годината“, коментира пред Mediapool депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Той заяви, че през следващата седмица отново ще внесат предложението.

Зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) заяви пред Mediapool, че от нейната група не са били принципно против предложението, а по-скоро е имало опасения по процедурата за промяна на правилника.

"Аз лично гласувах “за“. Смятам, че предложението беше разумно и мисля, че може да се подложи в бъдеще на обсъждане и да се постигне консенсус. Понеже тук имаше притеснения относно процедурата за промяна на правилника, само това беше съображението, а не принципно против. Иначе мисля, че повечето колеги подкрепят идеята, така че не я смятаме за окончателно отхвърлена. Ако преди това се направи нужното обсъждане на ниво парламентарни групи, мисля, че може да се постигне консенсусно решение“, заяви Дариткова.

Красимир Велчев: Това не трябва да се прави с явен популизъм

Няколко часа по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев даде обяснения, подтикнат от “явния популизъм на Синята коалиция“. “Ще приемем предложението, въпросът е, че това не трябва да се прави с явен популизъм“, коментира той.

“Има около 7-8 предложения за промени в правилника, които минават и през социална, през правна комисия. Искам да успокоя Синята коалиция, че най-вероятно това предложение ще бъде прието през януари, когато се вкара пакет промени за вътрешните правила”, заяви Велчев.

Управляващите така или иначе дарявали глобите си на деца

Той съобщи, че през тази година ГЕРБ е превела 58 200 лева от глоби на свои депутати като дарения по сметки за лечение на деца. Такива помощи са получили 15 деца, страдащи главно от церебрална парализа и мускулна дистрофия, дадени са пари и на детски градини, и на дом за сираци. Средствата били санкции на депутати от управляващото мнозинство, които отсъстват от работа по неуважителни причини или пък са си тръгвали от пленарна зала по-рано от края на заседанията.

“От началото на годината ГЕРБ са събрали от глоби собствените си депутати общо над 66 хиляди лева и около 8 хиляди от тях все още не са дарени, тъй като са събрани през последния месец – ноември“, отчете Велчев.

“Не е коректно особено преди празници да се настройва обществото едва ли не, че в парламента не искат да помагат на болните деца”, коментира Велчев. “Парите, които събрах от рождения си ден – имах 60-годишнина, всички отидоха за дарения на децата“, посочи той.

Велчев упрекна депутатите от опозицията, че редовно си позволяват отсъствия от зала и само ГЕРБ гарантира кворума. Той похвали съвестните депутати от ГЕРБ, които нямат нито едно отсъствие, а за тези с провинения обяви, че “ще бъдат извикани в Изпълнителна комисия в началото на годината“.

Идеята дойде след въведения лимит във Фонда за лечение на деца

Идеята на Синята коалиция парите от глоби да отиват за лечение на деца е още от лятото, когато правителството сложи лимит фондът да отпуска до 180 000 лева за лечение на дете. Мотивът бе, че така бюджетът на фонда ще може да се разпредели между повече деца. Това срещна сериозно обществено недоволство, защото децата, нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина, са с тежки диагнози, при които всяко забавяне може да бъде фатално. А лимитът принуждава родителите на болни деца да предприемат кампании за събирането на останалите средства, нужни за лечението, което изисква време и невинаги дава резултат.

За да демонстрират воля за решаване на проблема, ГЕРБ решиха да дарят на фонда 1.2 млн. лева от държавната си субсидия. Благородната инициатива дойде две седмици след като стана ясно, че партийната субсидия на управляващите е нараснала с 4 000 000 лева, заради пренасочени към формацията пари на независими депутати.

Лечението на българи в чужбина беше издигнато като приоритет в началото на мандата лично от премиера Бойко Борисов, който тогава заяви, че му се “къса сърцето“ да гледа как се събират пари за лечение и дори обяви готовност да изтегли кредити, за да плаща за скъпите операции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?