ГЕРБ не се отказва от импийчмънта, БСП ги зове да отстъпят

ГЕРБ няма да промени позицията си във връзка с процедурата по отстраняване на президента, заявиха от ръководството на партията в петък, след като Георги Първанов даде пресконференция и повтори всичките си атаки и към вицепремиера Дянков, и към икономическата политика на правителството. В същото време той нарече "нелепи" мотивите, с които ГЕРБ иска предсрочното му отстраняване и заяви, че е готов на диалог, но "не под сатъра на импийчмънта".

Вицепремиерът Цветан Цветанов се заяви, че ГЕРБ ще отстояват докрай искането си за отстраняване на президента, за да се види кой е крив и кой прав.

Не знам защо президентът поставя условия, тук няма нещо, което е лично към него, коментира той.

Решението да се стартира такава процедура бе взето от ръководството на ГЕРБ в сряда, заради разпространената стенограма на разговора между Първанов и Симеон Дянков. Според ГЕРБ действията на президента нарушават конституционната норма, че никой не може да бъде записван без негово съгласие. Очаква се мотивите за импийчмънта да са готови следващата седмица.

"Тук има една принципна позиция, която изразява ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ. Така че в тази посока има достатъчно основания за искане на импийчмънт и то е освен нарушаване на основния закон, чл 32, ал 2, в по-голямата си част може би е моралният аспект от поведението на президента спрямо един български министър", коментира Цветанов пред БНТ.

Цветанов не приема и упреците на президента за тревожно срастване в негово лице на политическата власт със силовите органи.

"Ако това е практика от времето, когато той е в политиката и така са го практикували, принципите в политиката на ГЕРБ са коренно различни от това, което имаше в БСП. Той не каза нищо като позиция спрямо операция "Наглите", "Октопода", които според мен трябваше да бъдат ангажимент като изпълнение на предишното правителство, на което той беше основният архитект."

Станишев: ГЕРБ да направят крачка назад

Лидерът на БСП обяви подкрепа на казаното от президента, което се покривало на 90 процента с онова, което говорят БСП и парламентарната им група. Сергей Станишев смята, че премиерът Бойко Борисов трябва да намери начин и да излезе от ситуацията, иначе се "задава политическа криза“.

"Управляващите трябва да направят крачка назад в своите действия и да прекратят конфликта между институциите. Мисля, че е в техен интерес и вярвам, че и премиерът го разбира, ако не – лошо за него“, допълни Станишев, който даде изявление веднага след края на брифинга на Първанов.

Според Станишев "топката е в полето" на Борисов, който трябва да покаже, че осъзнава своята отговорност като министър-председател.

Той прогнозира, че ако това не се случи, "доверието в това правителство ще започне драматично да пада в следващите месеци.“

Станишев, подобно на Първанов, настоя вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков да освободи поста си.

"Кризата в България се задълбочава през последните няколко месеца и за това носи отговорност сегашното правителство“, каза за пореден път Станишев, който обаче преди дни даде да се разбере, че левицата не е готова да иска вот на недоверие на кабинета.

СДС: Ако слуша Първанов, човек може да се обърка кой е премиерът

"Ако някой не е бил в България, може да се обърка, кой е премиерът, тъй като основната атака на президента беше към Иван Костов“, коментира лидерът на СДС Мартин Димитров пресконференцията на Първанов.

Според него това "показва нервност и обърканост“ в действията на държавния глава. От цялостното му поведение стана ясно, че е загубил авторитета си, не може да запази самообладание и в повечето време си търсеше оправдания, смята Димитров.

По думите му "няма никаква причина стенограмите, свързани със създаването на тройната коалиция и на проекта за атомната централа "Белене", да не бъдат публикувани още днес, така, както беше публикувана стенограмата от разговора с Дянков“.

"Когато му беше зададен този въпрос, Първанов се притесни и започна да замазва положението, но ние ще продължим да чакаме и да искаме тези стенограми“, допълни той.

Относно процедурата по импийчмънт Димитров каза, че "топката" е в ГЕРБ – чакаме да напишат мотиви, да сложат своите подписи и да потърсят подкрепа от другите партии.

Когато дойде моментът да гласуваме за тази процедура, ще я подкрепим, защото България има нужда от истински президент, каза лидерът на СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?