ГЕРБ не смята Русия за заплаха

Партията се противопоставя на приемането на ”Визия 2020”

Бойко Борисов, снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в събота, че Русия не представлява заплаха за България. Въпреки това той допълни пред ”Дарик”, че страната ни търпи огромни загуби на всички нива от кризата в Украйна.

"Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", каза Бойко Борисов, но не уточни защо смята, че позицията на ЕНП би могла да влияе на решенията на Кремъл.

С това Борисов доразви позицията на ГЕРБ по повод украинската криза. Преди ден неговият заместник Цветан Цветанов обяви, че партията е против приемането на стратегическия документ ”Визия 2020”. В проектодокументът служебният военен министър Велизар Шаламанов и неговият екип обявяват Русия за заплаха за националната сигурност на България.

Аргументът на ГЕРБ е, че подобни важни документи не трябва да се приемат от служебно правителство. ”Служебното правителство трябва да се съсредоточи да направи изборите честни и да остави стратегията за 2020 година на тези, които народът ще определи да управлява”, каза Бойко Борисов.

В събота той продължи да плаши електората по най-различни теми. Естественото продължение на темата ”Русия не ни е враг” бе темата ”енергетика”. ”Енергийната система на България е в колапс, а през ноември-декември ще се появят и проблеми с доставките на газ”, каза лидерът на ГЕРБ.

"Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и "Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България