ГЕРБ не възнамерява да предприеме действия срещу изявите на Сидеров от Крим

сн: Архив/БГНЕС

ГЕРБ няма да предприема никакви действия срещу коалиционните си партньори, заради посещението на един от съпредседателите на ″Обединените патриоти″ – Волен Сидеров в Крим и изразените от него позиции в Ялта. Това стана ясно от обясненията на председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов пред журналисти в сряда.

Сидеров и трима депутати от ″Атака″посетиха Крим и похвалиха Русия за грижите които полага за полуострова. Националистите обясниха също, че полуостровът не е анексиран, а подобни твърдения са хибридни.

"Не го приемаме за нормално. Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров, той не е изразител на външната политика на правителството", каза още Цветанов и допълни, че въпросът е бил поставен във вторник пред депутати от "Обединени патриоти".

"Казах им, че това, което се случи последните няколко дни, не е здравословно за държавата, не е добре за управлението. Те отговориха, че това е било лично посещение, имали са срещи с българската общност в Крим", уточни Цветанов.

По думите му Съветът на управляващата коалиция ще се събере в близките дни, а наред със законодателни и управленски инициативи, ще бъде поставен въпросът и за посещението на Сидеров и група парламентаристи в Крим.

По неофициална информация на Mediapool за момента няма панирано конкретно заседание на Съвета. От ГЕРБ обясниха, че ако се анонсира обсъждане на темата, това е най-лесният начин за туширане на напрежението.

Пред журналисти Цветанов подчерта, че не вижда никаква опасност от действията на

″Атака″. "Ние имаме коалиционно споразумение и управленска програма, която е съгласувана и одобрена. Подобни детайли в споразумението и програмата няма, но мога да кажа, че коалиционното споразумение и управленската програма имат много ясни сигнали и послания, че евроатлантическата ориентация на страната е без алтернатива, както и членството в ЕС", каза още Цветанов и допълни, че все още не се е видял лично със Сидеров.

Темата за Сидеров е била поставена и на заседание на групата на ГЕРБ в парламента и там е взето решение да се отговаря, че посещението му в Крим е лично и не представлява позицията на държавата.

Коментирайки проруските позиции в българските институции, Цветанов коментира и отношенията си с президента Румен Радев.

"С президента Румен Радев имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия. Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България", каза Цветанов на въпрос дали "принципните различия" ще продължат да ескалират между него и държавния глава.

Цветанов каза още, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?