ГЕРБ: Новият данък ще засегне основно заможните българи

ГЕРБ: Новият данък ще засегне основно заможните българи

Основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора, заяви в петък пред бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). В началото на седмицата ГЕРБ представи идеята си за налагане на данък от 10% върху печалбата от лихвите по депозитите в банки.

Мярката бе оправдана с факта, че подобен данък има във всички страни от ЕС, както и че се възстановява справедливостта при облагането и на този доход. Очакванията са в бюджета да постъпят 120 милиона лева от новата мярка.

В петък Менда Стоянова разби мита за увеличаването на богатството на българите. В опит да оправдае новия данък тя заяви, че огромна част от парите в банките всъщност се притежават от малка част от хората. Общо 26 млрд. лева са събрани в един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Смятам, че не би следвало да се върне лентата назад. Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да облагат", коментира Менда Стоянова.

Тя припомни, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите и това не е справедливо. По думите на Стоянова приходът от лихви няма да оправи живота на най-бедните и няма причина ГЕРБ да се отказва от тази идея.

"Тези 120 млн. лв., които ще влязат от новия данък, са включени в проектобюджета за 2013 година", съобщи председателят на бюджетната комисия.

Тя коментира още, че сивата икономика продължава да съществува, но ”НАП и Агенция "Митници" се борят с нея”. Според Стоянова увеличените приходи от акцизи във фиска показват успехите от тази борба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?