Председателят на НС Цецка Цачева

ГЕРБ няма да бърза с промени в конституцията, но ще организира консултации по темата

Обмисля се създаване на комисия срещу монополите в парламента

ГЕРБ няма да бърза с промени в конституцията, но ще организира консултации по темата

Промяна на конституцията в тесния смисъл на думата не се готви, но има воля да започнат широки дебати в каква посока следва да има изменения в нея, което да може да се свърши от обикновено Народно събрание, по кои теми промяната се свежда до нова конституция. Това обяви пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя уточни, че консултациите ще бъдат с обществото, с неправителствени организации и др., а не само сред политическите сили.

Ние смятаме, че няма да бъде добре народните представители да се занимават със списване на нова конституция, когато имаме други спешни въпроси за решаване, уточни тя.

Тя посочи и че не е необходима промяна в основния закон, за да се раздели Висшият съдебен съвет на две камари, каквито предложения има."Въпрос на законодателна инициатива от страна на Министерски съвет", посочи тя.

Цачева посочи, че новото правителство трябва да реши дали ще внесе свои проекти за актуализация на държавния бюджет и този на здравната каса, тъй като актовете на служебното правителство, назначено от президента, се нуждаят от препотвърждаване.

Обединяването на НАП и Агенция "Митници" е записано в програмата на ГЕРБ и е въпрос на време да се направи, съобщи още тя.

Цачева посочи и че по време на консултациите за съставяне на правителство политическите сили са стигнали до извода, че не трябва да се смени само управителя на БНБ, но и цялото ръководство на банката заради пропуските ѝ в надзора на КТБ. Цачева подчерта, че управителят на централната банка сам трябва да подаде оставка и не може да бъде отстранен освен при хипотеза, която не е налице.

Обмисля се в парламента да има комисия, която ще се занимава с монополите и потребителските права, посочи Цачева. Подобна нова парламентарна структура вероятно е инициатива на Патриотичният фронт, тъй като формацията държеше на тази част от програмата си.

По повод предлаганото от Патриотичния фронт премахване на новините на турски език от БНТ Цачева допусна, че те може да се преместят в другия канал на телевизията, но все още няма яснота какво ще е решението.

В отговор на въпрос за правилника за работа на Народното събрание, който предстои да се приеме, тя каза, че ГЕРБ смята да забрани местенето на депутатите от една в друга политическа сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България