Цветан Цветанов:

ГЕРБ няма да отмени осветляването на кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването

Комисията по досиетата и без това може да не вади цялата информация

ГЕРБ няма да отмени осветляването на кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването

ГЕРБ няма да се съгласи да отмени осветляването на кадрите на бившата Държавна сигурност по горните етажи на разузнаването въпреки искането на спецслужбите, подкрепено от депутати на управляващата партия. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза в четвъртък, че партията му няма да подкрепи връщането на параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за досиетата, отменен в края на декември миналата година.

Преди ден депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев съобщи, че ще търси възможност за нова ревизия на закона, след като парламентарната подкомисия за контрол на спецслужбите изслуша шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Драгомир Димитров и Веселин Иванов.

Цветанов заяви, че за него е "странно", че въпросът отново се повдига, след като вече е имало дискусия по темата и взето решение. Според него няма да бъдат застрашени националната сигурност или животът на някой от разузнавачите, защото законът дава възможност на комисията по досиетата да не оповестява публично документи, които застрашават националната сигурност.

Според чл. 32 от Закона за досиетата не се разкриват документи, чието разкриване би увредило интересите на Република България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице. За целта шефовете на службите трябва да внесат предложение в комисията, която да прецени как да постъпи. Документите, които не се разкриват, се съхраняват в специален архивен фонд.

Цветанов поясни, че досега тази норма не се е прилагала и не е използвана, защото е имало императивна забрана за разкриването на тези лица.

Отпадането на параграф 12 даде възможност да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

ГЕРБ дълго време не желаеше да подкрепи законовата промяна и помогна да бъде отхвърлено предложение в тази посока по-миналата година. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов съобщи през декември, че промените ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби. От БСП обаче твърдяха, че те ще се отразят на над 1000 служители на разузнавателните служби и призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, но държавният глава не се съобрази с техните доводи. Преди ден Владимир Тошев обясни, че засегнатите ще бъдат "нещо средно между 50 и 1000".

"Сегашното парламентарно мнозинство и правителство показаха политическа воля, за да можем да прочетем страницата, свързана с ДС и да бъде завинаги затворена, за да няма спекулации, зависимости и обвързаности", коментира Цветанов.

Цветанов коментира, че този текст е оставял възможността "да не се отворят и да не се прочете страницата на лицата, съпричастни към бившата Държавна сигурност, които изнесоха парите на българския данъкоплатец чрез определените фирми на разузнаването и лица, които впоследствие останаха да живеят и да харчат тези пари на българския данъкоплатец".

Според Цветанов пример за това било досието на Атанас Тилев.

"Илюстрирах един пример за това - как в тези години се е правил опит за унищожаването на подобни досиета и дадох пример с Атанас Тилев, защото когато неговото досие е трябвало да отиде в Комисията по досиетата, се е установило, че всъщност досието е унищожено и то в управлението, когато е бил Бриго Аспарухов. След освобождаването на Бриго Аспарухов от Националната разузнавателна служба, той е отишъл на работа точно при Атанас Тилев, който му е бил работодател", каза Цветанов. По думите му Тилев и представителите на бившата Държавна сигурност са участвали много активно и в разграбването на парите на българските спестители в най-тежкия период на банковата система в периода 1995 - 1996 г.

"Неслучайно тези, които са шефове на тези банки, в голямата си част са били съпричастни към бившата Държавна сигурност. Давам за пример Атанас Тилев – Банка за земеделски кредит, обвинения за злоупотреби. Аз съм убеден, че и затова решението в съдебна зала не беше възможно да се гледа от по-високата инстанция поради стечение на обстоятелствата и решението, което беше взела Мирослава Тодорова като председател на Съюза на съдиите. През 2007 г. тя се произнася по това дело, защото тя го гледа персонално. Забавянето на мотивите с 5 години доведе до това на 3 януари 2013 г. Софийският апелативен съд да обоснове решението си, че е изтекла цялата давност и по този начин не може да се търси наказателна отговорност", каза Цветанов.

Цветанов каза в отговор на въпрос, че няма законодателни промени или управленски решения, които да са взети от лица, които са към бившата Държавна сигурност, въпреки че в ГЕРБ има кадри на бившата Държавна сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?