ГЕРБ няма да пипа кадрите на ДПС в администрацията

Съветът за развитие ще взима управлениските решения в четворната коалиция

ГЕРБ няма да пипа кадрите на ДПС в администрацията

Правителството няма да уволнява кадрите на ДПС в администрация. Това стана ясно от отговора на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. Тя беше попитана как ще коментира думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, че кадрите на ДПС във властта бойкотират провеждането на реформите.

Бъчварова уточни, че не е "официално информирана" да има такъв проблем в администрацията. Според нея е пресилено да се говори, че има саботаж на кадри на ДПС срещу реформите.

Ако има някакъв проблем то е, че над 300 служители в държавната администрация от ДПС са назначени малко преди правителството на Пламен Орешарски да предаде властта, каза Бъчварова в понеделник по време на пресконференция, на която представи вижданията си за реформи в администрацията и електронните услуги. Тя уточни, че това не означава, че тези хора нямат качества и даде да се разбере, че не е привърженик на идеята всички да бъдат уволнени, за което пък настоявали от Патриотичния фронт.

Бъчварова обясни, че ще се подхожда индивидуално спрямо качествата на всеки служител и това дали той отговаря на заемания пост.

"ДПС усилено и нарочно бойкотира реформите в България с цел да заграби властта. Средният и дори висшият ешалон на ДПС ръководи почти изцяло българската администрация. Този ешалон е готов да бойкотира и компроментира реформаторските усилия на управлението", каза Радан Кънев миналия понеделник във Варна.

Съветът за управление се събира на първа сбирка

Съветът за развитие към Министерския съвет ще е органът, чрез който четирите формации в управляващата коалиция - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ, ще взимат важните управленски решения. Съветът ще се събере на първа сбирка тази седмица.

Освен управленските политики и дискусионни въпроси, Съветът за развитие ще обсъжда и приоритети, които не са включени в управленската програма, но могат да бъдат добавени към нея, каза Бъчварова.

Гласуват управленската програма в сряда

В сряда Министерския съвет ще гласува детайлната управленска програма на правителството, съобщи Бъчварова.

Тя описа документа като "широка офанзива по всички фронтове". Той ще бъде публичен, чрез страницата на правителството в интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?