Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ няма да подкрепи Гугушева за конституционен съдия

Парламентът ще стартира трета процедура за мястото на несполучилата Венета Марковска в КС

129 коментара
ГЕРБ няма да подкрепи Гугушева за конституционен съдия

Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи номинацията на зам.-шефката на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева за член на Конституционния съд (КС), обяви в понеделник вечерта вътрешният министър Цветан Цветанов на извънредна пресконференция в Костинброд, организирана по повод разбиването на нелегален цех за цигари.

Причината управляващите да не гласуват за номинацията на СДС е, "за да не се повтори случаят от преди един месец". Така според Цветанов ГЕРБ дават шанс на Съюза на демократичните сили да излъчат трети кандидат за мястото на злополучно избраната от тях съдийка със спорна репутация Венета Марковска.

Преди ден премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че в понеделник вечер парламентарната група на формацията ще се срещне с кандидата, но такава среща не е имало и не се предвижда до изслушването на Гугушева в правната комисия на 12 декември.

Както Цветанов, така и председателят на ПГ на управляващите Красимир Велчев, опровергаха в понеделник министър-председателя. По думите им единствената проведена среща в понеделник е била между ръководствата на ГЕРБ и СДС. По време на разговора представителите на мнозинството в парламента са обяснили на съюза защо няма да гласуват за Гугушева.

"В разговорите, който бяха проведени, и от всичко, което беше анализирано по данните за кандидата Гугушева, парламентарна група на ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Гугушева. Колегите от СДС се съобразиха с тези констатации и това, което обсъдихме е, че на по-късен етап ще влезем, по всяка вероятност в нова процедура, в която СДС ще представят кандидат", поясни МВР шефът.

И лаконично добави, че новата кандидатура ще бъде обсъдена както се е процедирало досега. Очевидно визирайки, че бъдещата трета поред номинация за поста на Марковска отново ще бъде подбрана чрез задкулисна договорка между управляващите и "сестринската партия".

"Прозрачните процедури имат своя ефект и в тази посока съм убеден, че няма да допуснем грешка да бъде избран конституционен съдия, който е с негативи и дефицити", обобщи абсурдната ситуация Цветанов, пренебрегвайки факта, че до момента мозъчният тръст в ГЕРБ и гравитиращите около тях независими депутати не успя да излъчи кандидат, който да отговаря на подобни условия.

Интересен момент от извънредния брифинг с политически акцент бе присъствието на шефа на Гугушева – Борислав Сарафов, който е и един от тримата кандидати за главен прокурор. Спазвайки обичайния сервилен тон към МВР той посочи, че операцията срещу нелегалния цех за цигари е "резултат от коректна и професионална работа и взаимодействие между оперативните служби и прокуратурата, като са използвани способите и средствата на Наказателно-процесуалния кодекс".

Кандидат, който няма да бъде оспорен от никой...

"На срещата (между ГЕРБ и СДС – бел.ред.) показахме много писма и материали, постъпили в парламента и имахме една молба към тях – да оттеглят тази кандидатура. Помолихме ги в близко време, без да им даваме срокове, да представят кандидатура с по-добри морални качества – кандидат, който няма да бъде оспорен от никой. Това е едно от нещата, на които много държим. Съгласувахме всичко това с председателя и заместник-председателя на партията. Стигнахме до решението, че няма да я подкрепят – и те, и ние. Стигнахме и до решението, че е хубаво новата процедура да я стартираме след Нова година, за да имат възможност и те, по време на празниците, да представят по-добра кандидатура. Даваме по-дълъг срок, за да намерят най-достойния човек за конституционен съдия" коментира и шефът на ПГ на управляващите Красимир Велчев, цитиран от "Фокус".

Позицията на мнозинството в парламента своевременно бе подкрепена в спешен порядък и от шефката на правната комисия Искра Фидосова, отново пред агенцията, която до момента бе ползвана за основна трибуна на Марковска и Гугушева.

"В условията на изключителен диалог, ние заявихме нашата позиция, след като обсъдихме внимателно всички сигнали и документи, с които аз вече разполагам. В днешния ден имам постъпили и официални документи от няколко институции – от Агенция по вписванията, с подробности по фирмата "Лигъл партнърс", с която г-жа Гугушева е посочила в заем въпросната сума. Запознахме се с документите, които са ни изпратени във връзка с посочените от нея данни и декларирани суми, както и с извлечения от фирмените регистри на фирмите, за които се сочи, че има някакви връзки и обвързаности по отношение на въпросната сума, г-жа Гугушева и нейни близки роднини по права линия. Затова взехме политическо решение, че Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепим нейната кандидатура. Решението е съгласувано с нашия лидер, г-н Борисов, и заместник-председателя, г-н Цветанов", обясни на свой ред Фидосова пред "Фокус".

Междувременно в понеделник е постъпил трети сигнал срещу прокурорката, става ясно от сайта на парламента. Освен това Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да организира среща между нея и автора на първия сигнал срещу нея - адвокат Петър Ванев.

Гугушева призова институциите да проверяват бързо

Очевидно неподготвена за рязкото отдръпване на политическата подкрепа за кандидатурата ѝ за КС, няколко часа преди извънредния брифинг на Цветанов самата Гугушева призова компетентните институции спешно да я проверят преди номинацията ѝ да бъде гласувана.

В свое отворено писмо до шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, зам.-председателката на Апелативната спецпрокуратура заяви, че очаква всички финансови, имотни, етични и други проверки да приключат в "изключително кратки срокове".

"Силно се надявам това да се случи преди гласуването на моята кандидатура в пленарна зала, защото като професионалист считам, че именно това е правилният начин – да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение, и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза. Като гражданин на Република България вярвам в нейните институции и не се съмнявам в тяхната безпристрастност и ефективност", пише Гугушева на Фидосова.

Копия от писмото ѝ бяха изпратени и на парламентарния шеф Цецка Цачева, на президента Росен Плевнелиев, както и на премиера Бойко Борисов.

"С настоящото писмо и предизвиканите проверки се надявам да бъдат преустановени всякакви спекулации относно мен и моето семейство и дебатите да продължат с оглед на моите професионални качества. Именно поради тях и дългогодишния ми опит в съдебната система на Република България съм предложена за член на Конституционния съд", обобщава Гугушева.

ВСС и данъчните се разбързаха

Междувременно стана ясно, че и Висшият съдебен съвет (ВСС), и Националната агенция по приходите (НАП) са взели присърце изясняването на всички факти около сложните финансови операции, в които са влезли синът и майката на кандидатката за КС – адв. Стефан Гугушев и Тотка Ахчийска.

Според официално съобщение на данъчните, разпратено в понеделник до медиите "ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството. При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад."

Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров пък обяви пред журналисти, че заедно с колегите си ще заседават извънредно в сряда сутринта, като са поканили за изслушване Гугушева и автора на сигнала за пране на пари срещу нея – адв. Ванев. То ще се случи буквално часове преди прокурорката да бъде изслушана и от депутатите в правната комисия.

Тодоров заяви, че е било добре да се вземе информация от всички компетентни държавни институции за казуса, но няма достатъчно време преди гласуването в парламента. Поради това е решено да се проведе единствено изслушване.

Бившият следовател (предложен от "Атака" – бел. ред.) добави, че това няма да е класическа очна ставка – дума срещу дума. По думите му ВСС също може да ползва откритите регистри, за да провери информацията в сигнала. Членът на съвета каза, че ако има етичен проблем с Гугушева, то може да ѝ бъде образувано дисциплинарно производство.

Нейният пряк шеф в прокуратурата Борислав Сарафов също изчаква решението на ВСС преди да реши как да действа. "Нямам основание да се оплача от нейното служебно поведение. Не съм правил финансов профил на прокурорите", коментира в понеделник Сарафов, който бе в съвета, за да бъде изслушан като един от кандидатите за главен прокурор.

"Изплуваха" нови дарения и заеми между Гугушеви

Самата Гугушева пък декларира пред членовете на правната комисия в парламента, че никога не е знаела колко точно фирми управлява и притежава синът ѝ Стефан, както и с каква точно дейност се занимават те. Това става ясно от писмената ѝ позиция по повод сигнала на адв. Ванев, качена късно вечерта в петък на сайта на Народното събрание (НС).

Тя категорично заявява, че никога по никакъв начин не е участвала в управлението или собствеността на "семейната инвестиционна компания" "Лигъл партнърс" ЕООД, от която по данни от Сметната палата е изтеглила през последните 6 години кредити за над 200 000 евро.

В позицията си Гугушева обяснява, че капиталът на въпросното дружество е увеличен от 5000 на 1.99 млн. лева с пари от дивиденти на "Еспланад Венчърс" ЕООД, чийто едноличен собственик е "Еспланаде Венчърс" ЛЛС, управлявано от Стефан Гугушев. Освен това били използвани приходи на "Викториан пропъртис" ЕООД, собственост на Ахчийска, както и лични спестявания.

Гугушева изяснява още, че Ахчийска е имала пари да закупи обратно рязко поскъпналите дялове на "Лигъл партнърс" (след като веднъж ги е продала на офшорна фирма, управлявана от внука ѝ – бел. ред.), тъй като внукът ѝ Стефан ѝ дарил 211 000 евро. Освен това Ахчийска изтеглила заем от 57 000 евро от личното дружество на Гугушев-син "Гугушев Партнърс" ЕООД, приходи от "Викториан пропъртис" и други заеми. До момента Тотка била изплатила 350 000 евро от цената на дяловете.

Освен това кандидатката за конституционен съдия уточнява, че никога не е участвала в собствеността, управлението или дейността на следните фирми на големия си син: "Дения Груп" АД, "Фючърс Кепитал" АД, "БЛД Офис Парк" АД, "Алфа България" АД, "Рентхаус" ЕООД, "Гугушев Партнърс" ЕООД и "Гугушев Файнънс енд Акаунтинг" ООД.

"Галя Гугушева никога не е знаела за съществуването на всичките тези дружества (с изключение на "Лигъл партнърс" ЕООД), не се е интересувала и не е имала повод да се интересува от тяхната дейност", се казва в позицията ѝ.

Спецпрокурорката добавя още, че със сина ѝ са готови при поискване да предоставят на депутатите "пълен анализ на произхода на парите и подробен коментар на всичко засегнато в сигнала".

"Тези пълни допълнителни бележки са окомплектовани с копия на всички документи за дружествата, банкови извлечения, платежни нареждания, справки за платени данъци на фирмите, решения на едноличния собственик на капитала и други договори. Аз държа изрично да отбележа, че не желая те да бъдат публикувани, както допълнителните бележки, така и документите, като аз и моят син Стефан Гугушев имаме готовност дори да обясним и лично приложените документи", обобщава обвинителката.

Кандидатът на СДС, чиято номинация беше внесена от трима депутати - отцепници от "Атака", трябва да бъде изслушана от правната комисия в парламента в сряда. Гласуването в пленарна зала трябва да се проведе на 19 декември.

До нейната номинация се стигна след като с мнозинството на ГЕРБ, въпреки предупрежденията от страна на ЕК, парламентът избра съдия Венета Марковска за член на КС. Встъпването ѝ в длъжност обаче бе блокирано от президента Росен Плевнелиев, оставяйки сериозни съмнения за нарушение на конституцията. Веднага след това министър-председателят Бойко Борисов "възложи" на СДС да излъчат следващ кандидат за поста на Марковска, което разцепи дясната партия окончателно на близки до ГЕРБ и опозиция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

129 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #129

  Яворе Германски, аз може да съм шегаджия, но ти си от тези, които наричам костоваци. Това са хора, които могат да вярват, но не и да мислят. Та откакто сме под 7 милиона като през 1946 г. ни остават два варианта. Първият е да внесеш сини избиратели от Германия, а втория да направим Обединена опозиция като през 1946 г. За реализацията на второто е необходимо още и мислене и решимост като на Никола Петков и Коста Лулчев. За съжаление разполагаме с политици, които се мразят и всеки си има частен фен клуб с кандидати да се уредят около него.

 2. Явор Костовист и 2014 година
  #128

  N° 127 Вие сте голям шегаджия! Боко бил стратег, а Костов асимилатор ;---) Тоест Боко можел сам да мисли ??? И на Костов му трябват такива като Кабата дето дори и мутрите си правят гаргара !!!

 3. Анонимен
  #127

  Не може да се отрече, че Бойко превърна провала си с Марковска в победа на друг фронт. За съжаление Кабаиванов не е запознат с древната максима:" Бой се от данайците, дори когато ти носят дарове" Пропуск в образованието, но съществен.Така желаейки да се предпазят от асимилаторската политика на Костов, сините се навряха в капана на милиционерската хватка.Единствения изход сега е Кабаиванов да дръпне рязко руля, но за съжаление в сините редици нито има толкова акъл, нито костоваците са хора толерантни.

 4. Стоян
  #126

  Днес видях как журналисти без никакви задръжки се гаврят с политик (Намкойси), а онзи дори не се усеща. Вече съм сигурен, че освен няколкото члена на СДС и няколко от техните роднини, никой друг няма да гласува за тях. Но както всички се сещаме виновен за това омаскаряване на кристално чистата кандидатура за КС е "злия" Костов. Ние се сетихме, но Кабата все пак не пропусна да го намекне. А най-интересното е, че Намкойси благодари на пожарникаро, след като герб обявиха, че ще гласуват против Нагушева. Защо благодари не стана ясно.

 5. Анонимен
  #125

  ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха за Марковска, а не за Михайлова. После тя заяви, че няма да се кандидатира като видя, че става хаос. Тук пишете за Михайлова, че щяла да е в КС. Линк към инфото!!! (Или празнодрънкате)

 6. ARROGANT
  #124

  Когото и да предложат герб - ОВЦИТЕ, все ще е боклук! Както и от "сестринската" им партийка СДС-ГЕРБ. Там пък останаха абсолютните боклуци. Не е възможно боклуци да предложат нещо повече от боклук! Шансът на "Големия Боклук" Боко Пуяка е да се нагъзва на Костов и Костов да се съгласи да го "номинира" отново с Надежда Михайлова.

 7. Анонимен
  #123

  Най добре е Екатерина Михайлова да сложат. Бойко вече ще и пристане, защото тя е в Народното събрание от 1990 г. и няма как да е забърлкана в разни шашми, понеже от нея нищо пряко никога не е зависeло. Ха честито да му е на другаря Костов

 8. Анонимен
  #122

  Гугушева е кадър на ГЕРБ- кой я е назначил в специализираната прокуратура, че и началник!

 9. Анонимен
  #121

  Вместо гербаджиите да търсят още подставени лица и купени "независими" депутати, вместо да си дават парите на вятъра и да продължават да се излагат като кофладжии и да стават за посмешище, ще направят най-добре, ако предложат 220-килограмовото уродливо туловище от Монтана! То ще бъде незаменимо - умно, възпитано, не е корумпирано, и най-вече - образовано е(завършило е монгтанския ПУЦ)!

 10. Анонимен
  #120

  Сикаджийската мутра и физкултурникът направиха неоценима услуга на Иван Костов и на ДСБ! Блъскали са си, горките, тикевните празни кратуни месеци наред, за да мислят как да унищожат Синята коалиция! Само че, нали са прости и тъпи, те, с простотията си и с мръсните си задкулисни договорки, които впрочем винаги са им били запазена марка, я възродиха! И не само това - направиха я по-силна от всеки друг път! Кой нормален и сериозен политик ще тръгне да се договаря с нищожество като кабаглупаков и близкото му обкръжение от сотировци, марковци, кисьовци, христовци и прочие продажна сган?! Кой, освен споменатите по-горе двама герберски корифеи?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.