ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС политиците да останат извън обхвата на антикорупционния закон

Десислава Атанасова

ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС антикорупционният закон на практика да предпазва политиците от подобни разследвания. Това стана ясно от думите на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която във вторник даде пресконференция в Разград.

Тя посочи, че антикорупционният закон ще бъде разгледан от правната комисия на парламента в сряда на второ четене. Атанасова смята, че "не само докладите от нашите европейски партньори, но и усещането на цялото ни общество е, че корупцията и борбата с нея трябва да започне от високите етажи на властта".

"Ние от ГЕРБ винаги сме демонстрирали не само воля, но и резултати, когато има дори и най-малко съмнение за каквото и да е", каза тя. По думите ѝ няма да се допусне разпъване на политически чадър над никого, "без значение на каква длъжност е".

Тя добави, че ГЕРБ е партията, която и в рамките на 43-то Народно събрание подкрепяше антикорупционния закон и гласува за него, и сега ще положи максимални усилия да бъде приет до края на годината.

Преди седмица лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ внесе предложение за отпадане на глава "Девета" от законопроекта, озаглавена "Противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши публични длъжности".

Въпросните текстове уреждат прехвърлянето на служителите от антикорупционното звено на ДАНС в бъдещия антикорупционен орган. В тази глава е регламентирано правото на бъдещата комисия да извършва проверки на високопоставени лица, да използва специални разузнавателни средства и да извършва оперативно-издирвателна дейност.

Без тези текстове законопроектът на ГЕРБ се превръща от специален закон в обикновена компилация на съществуващото досега законодателство за конфискацията и борбата с конфликта на интереси.

След внесените предложения съмненията около фасадното предназначение на новото антикорупционно законодателство се задълбочиха.

 

Междувременно ГЕРБ показа, че ще удовлетвори искането на ДПС да отпадне защитата за хора, които подават сигнали за корупция.

 

На този фон "Обединени патриоти" и ДПС настояват парламентът а не председателят ѝ да посочва всички членове на комисията "Антикорпуция". Това означава, че и в този орган постовете ще се спазаряват по добре познатия партийно-квотен принцип.

 

Все още не е ясно дали, ако ГЕРБ не удовлетвори искането на движението за отпадане на девета глава от нормативния акт, ще получи подкрепата на ДПС в другите гласувания по проекта.

 

Тази подкрепа е важна, защото ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 122 гласа, но без ДПС и "Воля" ще е необходима максимална мобилизацията за приемането на обещаното пред Европейската комисия законодателство. На първото четене половината депутати от "Воля" гласуваха "против". Лидерът на партията Веселин Марешки каза, че няма да подкрепят "създаването на поредния ялов безплоден орган" и нарече проекта "безсмислен".

 

БСП е против законопроекта на ГЕРБ, защото го смята за неефективен. Социалистите внесоха свой алтернативен проект, който обаче бе отхвърлен от мнозинството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?