Въпреки "призивите" на премиера

ГЕРБ няма да се занимава с "царските имоти" до края на мандата си

Дворецът Кричим

До края на управленския си мандат ГЕРБ няма да поставя за обсъждане в Народното събрание казуса с т.нар. "царски имоти". Това заявиха представители на ГЕРБ в отговор на запитване от Mediapool. Това означава, че поне още година и половина ще продължава да важи наложеният от парламента мораториум върху разпореждането с имотите.

По условие мораториумът, гласуван от парламента в края на 2009 г., продължава до приемането на специален закон за т.нар. царски имоти, но и досега по него не е написана и една буква.

В края на 2010 г. премиерът Бойко Борисов призова депутатите да изготвят специалния закон, който да даде решение на проблема. "Очакваме Народното събрание да реализира правото си на законодателна инициатива, при което може да разчитате на пълната ни подкрепа", каза тогава премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок заведоха дело срещу България пред Европейския съд по правата на човека заради мораториума и има реален риск страната ни да плаща милиони евро обезщетения на бившия премиер. Подобен казус има в Гърция с наследството на гръцкия монарх Георгиус Първи.

В края на миналата година бившият строителен министър и настоящ избран президент Росен Плевнелиев призова Народното събрание да отмени мораториума върху имотите и да остави съда да решава кой е техен собственик. Под ръководството на Плевнелиев Министерството на регионалното развитие и благоустройство заведе четири дела срещу Сакскобургготски за връщане в ръцете на държава на дворците "Царска Бистрица", "Ситняково", "Врана" и "Саръгьол".

Отделно земеделското министерство води дела за царските гори в Рила, а на последна инстанция е делото за резиденция "Кричим".

ГЕРБ очевидно няма да послуша и съвета на адвокат Любомир Денев, който е на път да спечели делото за резиденция "Кричим" в полза на държавата.  Той коментира, че държавата допуска грешка като завежда дела, защото "царските имоти" са върнати без правно основание. По думите му е напълно достатъчно съответните областни управители да актуват тези недвижимости като публична държавна собственост и да оставят бившия премиер и сестра му да доказват правата си върху тях.

При сега предприетата тактика държавата се нагърби сама да доказва правата си, вместо да остави това на сегашните ответници. В тази ситуация адвокат Денев критикува управляващите от ГЕРБ, че държат мораториума вече втора година, а още не са написали закон за "царските имоти".

"Продължавам да смятам, че завеждането на дела от страна на държавата срещу наследниците на бившите царе е сериозна грешка. Аз съм убеден, че ако някой друг български гражданин, който и да е той, беше получил такъв вид държавни имоти без правно основание, държавата нямаше да води безкрайни дела, за да доказва правата си, а щеше да си ги завземе по много по-бързия и ефективен начин, описан в Закона за държавната собственост", коментира адвокатът през април тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?