ГЕРБ няма да спират избора на новата КЗК въпреки заръката на Борисов

Според Радан Кънев ГЕРБ се правят на ощипани за договорките с ДПС и Ковачки

Снимка: БГНЕС

Въпреки заръката на премиера Бойко Борисов процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде прекратена или ГЕРБ да не участват в нея, във вторник лидерите на парламентарни групи от мнозинството решиха тя да продължи.

Нареждането на министър-председателя бе провокирано от отказа на депутатите от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) да участват в избора на КЗК, договорен според тях задкулисно между ГЕРБ, ДПС и депутатите от БДЦ на енергийния бос Христо Ковачки. Възложил съм да намерят законов начин ГЕРБ - или да прекратят процедурата, или да не участват, заяви Борисов в понеделник от Брюксел, допълвайки, че настоява депутатите му оттеглят кандидатурата на Росен Желязков за председател на антимонополната комисия.

Представители на ГЕРБ, с които Mediapool разговаря, заявиха във вторник сутринта, че по-късно вечерта или в сряда сутринта депутатите от групата ще решат как да изпълнят заръката на лидера си.

Изненадващо след близо час и половина заседание при председателя на парламента Цецка Цачева, на което присъстваха шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместникът му Красимир Велчев, Найден Зеленогорски (ДБГ), лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски, съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) и Марияна Тодорова (АБВ), представителите на управляващите обявиха, че не възнамеряват да прекратяват процедурата.

"Всичко, което е свързано като процедура, е изпълнено", заяви Цветан Цветанов.

Бяха повикани и медиите, пред които коалиционните партньори на ГЕРБ се изредиха да обяснят, че според тях няма никакви нарушения на процедурата и няма никакви съмнения за задкулисни договорки, за каквито говори лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Мнозинството в РБ има свои кандидати за КЗК", каза Найден Зеленогорски, имайки предвид ДБГ и СДС.

Според източници на Mediapool номинираният от РБ за член на КЗК Красимир Витанов е предложен от Лукарски, съгласувано с ГЕРБ и ДПС.

Веднага след това Цветанов взе думата и обясни, че ГЕРБ не може да взема еднолични решения в управлението. От думите му стана ясно, че партията ще се съобрази с мнението на партньорите си.

"Разбира се, че ще разговарям и с премиера в по-късните часове. Сега ще запозная и парламентарната група с това, което са решили всички парламентарно представени групи, които подкрепят както правителството на Бойко Борисов, така също и всички министри, които са от съответните парламентарни групи", допълни той.

Според Божидар Лукарски процедурата по номинациите е протекла по правилата и който е имал възражения, е могъл да ги направи, "включително и колеги от групата на РБ, които афишират, че са в опозиция. Които са направили такива предложения, те са били приети. Сега да коментират такива неща, ще е след дъжд качулка".

Ако някой не харесва тези кандидати, да предложи други или да изрази отношението си при гласуването", коментира и Красимир Каракачанов.

Мотивът на Борисов за спиране на процедурата или неучастие на ГЕРБ в нея беше да не изглежда, че ГЕРБ са с БСП и ДПС, а ДСБ – "морално чисти". По думите му, с оттеглянето на ГЕРБ от процедурата ще "блесне цялата истина, че Радан Кънев обслужва БСП и ДПС."

Според източници от ГЕРБ обаче е малко вероятно изборът на новия състав на ключовия регулатор да бъде оставен на случайността и управляващата партия да не може да го контролира.

ГЕРБ се правят на ощипани за договорките с Пеевски и Ковачки

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви пред БНТ във вторник сутринта, че е предупредил премиера още преди три месеца да не се правят партийни договорки с ДПС, с Пеевски и енергийния бос Христо Ковачки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Той го помолил да побърза с избора на КЗК, за да не се увеличават съмненията, че става дума за сделки, но според него ГЕРБ са предпочели да минат местните избори, за да не лъсне договорката им с ДПС.

Радан Кънев каза, че още преди местните избори, когато той и ДСБ още не са били в опозиция, е имал среща на четири очи с Борисов: "Казах му, че ако става дума за разпределение на партийни квоти, аз лично няма да участвам. Той го знае прекрасно. Вчера се видяхме с г-н Цветанов на един прием. Опита се да ме избъзика, че заради нас мандатът на КЗК може да се удължи още. Два месеца преди местните избори съм натискал лично Цветанов в кабинета на г-жа Цачева, че е изтекъл мандатът на КЗК, че трябва да се бърза. Той ми каза да не бързаме преди изборите. Защо? Защото договорката с ДПС ако беше лъснала преди изборите, щяха да видят сто и кусур кмета на куково лято. Те си отложиха договорката с ДПС, предупредих ги, че няма да участвам, предупредих ги, че ще се вдигне голям шум ако направят партийните договорки с ДПС, с Пеевски, с Ковачки (бизнесменът контролира парламентарната група на БДЦ – бел.ред.) за състава на КЗК. И в момента се правят на ощипани. Айде моля без тия номера."

За прекратяване на процедурата по избор на нов състав на КЗК има и друг аргумент – както заяви преди ден Българският институт за правни инициативи (БИПИ), невъзможността на граждани да осъществяват макар и минимален мониторинг на избора на състава на КЗК, е категорично доказателство за предрешеност на избора. Институтът "остро възразява срещу опитите на парламента да изключи неправителствения сектор, медиите и обществото от възможността за гражданско участие в процедурата по избор на КЗК."

ДПС: Подобни обрати и противоречиви сигнали не дават добра картина

"Изказванията за спиране на процедурата за избор на нов състав на КЗК не оставят в обществото усещане за стабилност и предвидимост на управлението", каза съпредседателят на ДПС Четин Казак.

"Подобни обрати и противоречиви сигнали не дават добра картина и не оставят добър вкус за синхрона в управляващото мнозинство за последователността на предприетите действия и вземаните решения, допълни той.

"Това са констатации, които будят безпокойство, и се надявам всички фактори в управлението да си вземат поука и да променят поведението си, ако искат да продължат да имат претенциите, че представляват мнозинството от българските граждани, каза още Четин Казак.

Р. Петков: Премиерът дотам ли се е докарал държавата да зависи от бай Радан

"Зоологическият ентусиазъм на Радан Кънев, когато не може да раздава коматите, показва, че за него далавера е онова, в което той не участва", коментира заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

"Когато излъчваше човек за Народната банка, Радан Кънев не смяташе, че това е далавера. Сега като не излъчва, е далавера. Той първите си братовчеди сигурно вече е уредил и явно става дума за по-далечни роднини, затова обявява избора на новата комисия за грандиозната корупционна схема на века", допълни той.

След което се обърна към Борисов с апел да не се поддава на натиска, защото така щял да стане съучастник на Кънев в разграждането на държавата: "Този мандат на КЗК, ако не греша, е отточен с повече от година, дали той не е отточен съзнателно повече от година, за да изпълни КЗК определени поръчки. На този въпрос мисля министър-председателят трябва да отговори. Второ, Реформаторският блок има ли кандидат, депозиран? Има, но явно не е включен там и по тази причина това го обявяваме за грандиозната корупционна схема на века. Министър-председателят, ако се е докарал до там, държавата да зависи от това бай Радан какво ще каже по негов адрес, разпускаме и държавата."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес