ГЕРБ няма да свали доверието си от отстранения кмет Иван Тотев

ГЕРБ няма да свали доверието си от отстранения кмет Иван Тотев

ГЕРБ няма да свали доверието си от пловдивския кмет Иван Тотев, въпреки че понастоящем той е обвиняем. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник пред бТВ.

Кметът на Пловдив бе отстранен от поста в понеделник по искане на прокуратурата, след като бе обвинен в престъпление по служба за това, че е ощетил общината с 1 млн. лв. чрез проекта за изграждане на зоокът.

“Това е твърдението на прокуратурата. Аз смятам, че човек е невинен до произнасянето на трета инстанция“, каза Цветанов. 

Той обясни, че Тотев е свършил много работа в града и всички пловдивчани виждали резултатите от това. Именно заради това ГЕРБ нямали намерение да прибързват със свалянето на доверие от него, тъй като и преди имали подобни случаи с кметове от партията.

“Убеден съм, че истината ще излезе и е по-правилно да се коментира тогава. В момента бих призовал да не правим излишни коментари. В следващите дни ще има работна среща с нашата структура, за да ограничим спекулативното говорене и евентуални интерпретации в публичното пространство“, каза още заместник-председателят на ГЕРБ. 

Запитан дали ГЕРБ запазва политическото си доверие към Тотев, той отговори: “Смятам, че към настоящия момент нямаме пречки, които да са в друга посока“.

Цветанов коментира и анкетата, провеждана сред симпатизантите на ГЕРБ, която според партията трябва да определи потенциалните ѝ коалиционни партньори след предсрочните избори. 

По думите му тя е била наложителна след президентските избори. Партията се допитва до членовете на структурите си кои са естествените политически партньори на ГЕРБ, както и от кои партията трябва да се дистанцира. Възможните отговори са: БСП, ДПС, Обединени патриоти, Реформаторски блок, ДСБ, АБВ, "Да, България", "Воля", "Движение 21", ДОСТ, Български демократичен център, "Нова алтернатива", "Зелените", "Глас народен". Има и опция да се избере друга партия, но няма възможност да бъде написано конкретно име.

"На кандидат-президентските избори допуснахме грешка. Посочихме много късно нашата двойка. Освен това се изгуби и диалога със структурите ни в цялата страна. Членовете на ГЕРБ, които са в периферията, също имат право на диалог с ръководството на партията и тази анкета е най-подходящият начин за това", каза още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?