Бойко Борисов обясни тактиката си на бойкот:

ГЕРБ няма да участва в парламента, докато "Атака” е коалиция с ДПС

Бившият премиер дебне кворума, работата на НС цикли в процедурни трикове

Сн. БГНЕС

ГЕРБ няма да участва в гласуванията в парламента, докато "Атака” продължава да е в коалиция с ДПС. Новата тактика на партията бе оповестена от лидера ѝ Бойко Борисов в сряда, втория ден от старта на новоизбрания парламент, в който ГЕРБ са опозиция. Той използва дебата по формирането на две временни комисии, за да обяви: "Ако българският избирател знаеше, че ДПС и "Атака” ще правят заедно комисии, ако знаеше, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да бъдат други".

 

На въпрос докога групата на ГЕРБ ще работи така, и няма да участва в гласуването в парламента, Борисов отговори: "Всеки ден, докато "Атака” продължават да са коалиция с ДПС”.

 

Депутатите на Борисов бойкотираха избора на двете временни парламентарни комисии, които ще работят до определянето на постоянно действащите. Първата ще работи по правилника на Народното събрание (НС), а втората - по правни въпроси.

 

След като предния ден ГЕРБ се отказаха от полагаемия им се зам.-председател на НС, защото смятат, че като партия с най-много депутати е трябвало да излъчат председател, сега бившите управляващи не влязоха и във временните комисии. ГЕРБ настояваха те да имат най-много членове в комисиите, които да се формират на пропорционален принцип, докато БСП и ДПС предложиха всяка група да има по равен брой представители.

 

След дебат, прераснал в бурна кавга, бе прието комисиите да са на паритетен принцип.

Начело на комисията по изработването на правилника на НС бе избрана Мая Манолова, зам.-шеф на парламента от БСП. Членове са съпартийците ѝ Младен Червеняков и Янаки Стоилов; Христо Бисеров, Хамид Хамид и Камен Костадинов от ДПС и Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов от "Атака".

Същите депутати влязоха и във временната комисия по правни въпроси, само че наин председател ще е Христо Бисеров от ДПС.

Депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия в предишния парламент Искра Фидосова обяви, че има категорично нарушение на общи принципи и на сега действащия правилник на НС.

"Очевидно останалите представители на трите парламентарни групи са се разбрали да бъде подменен вотът на избирателите", заключи Фидосова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е добре при изготвянето на правилника всички парламентарни фракции да имат равно представителство и поради тази причина предлаганият от ГЕРБ пропорционален принцип е по-малко удачният.

Според Ангел Найденов от БСП единствената причина ГЕРБ да настояват за пропорционалния принцип е, за да показват, че са най-голямата парламентарна група.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини ГЕРБ, че целят да бавят работата на парламента, като в същото време "обработват конституционните съдии" с оглед очакваното внасяне на жалба за касиране на изборите.

"Имам вече данни и ще сигнализирам където трябва", закани се Сидеров, чиито твърдения бяха отхвърлени от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В началото на заседанието от ГЕРБ всячески се опитаха да оспорят начина на работа в пленарната зала. Бойко Борисов настоя председателят на парламента да изчака пълното време за регистрация, за да не е нисък кворумът.

Темата за кворума вече е ключова, тъй като БСП и ДПС, разполагащи общо едва със 120 депутати, разчитат на "Атака", която пък се прави, че няма нищо общо с тях, но им осигурява мнозинство чрез нерегистриране на депутатите си и изкуствено смъкване на кворума. Упражнението бе разиграно във вторник при избора на Михаил Миков за председател на НС.

"Прави ми впечатление, че бързате да прекъснете времето, за да ви е малък кворумът. Вчера правихте същите номера. Моля да изчакате всички депутати. Вчера ни упрекнахте, че правим неправилни неща. Днес искате да кажете, че неправилните можете да ги правите и вие”, заяви Борисов.

По-късно той коментира пред журналисти, че при нисък кворум няма значение дали депутатите са в залата или навън.

"При регистрацията - не чака да мине цялото време, а щом станат 69 депутати, прекъсва системата и затова виждате - при толкова много депутати, кворумът е 68. Тези трикове, понеже чух, че и Волен Сидеров, и Михаил Миков снощи говорили, че не разбрали, че дошли да се закълнат, но не се регистрирали, и правили сметки. Сутринта пак направиха сметка, защото при този нисък кворум няма значение дали са вътре депутатите или не. Те самите, които говориха, че ние сме пречили на парламента, по този начин могат да държат по 68 депутати в зала. Тези трикове още на първото заседание хората ги знаеха", оплака се Борисов.

На забележка от журналисти, че това са го правили и депутатите от ГЕРБ в предишното Народно събрание, Борисов побърза да отговори: "Ако съм бил тук, нямало е да дам да го правят".

"Сега съм тук и публично и ясно показвам каква далавера е правено и се прави. И ако искаме да отговорим на обществените очаквания, защо продължава да се прави", попита Борисов.

 

По-късно в сряда неговите депутати напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу председателстващата заседанието зам.- шефка на НС Мая Манолова. ГЕРБ се възмутиха, че тя е нарушила правилника, влизайки в ролята на ментор с изказвания от председателското място.

 

"По коя точка от правилника вие си позволихте да влезете в ролята на ментор и да държите подобен тон?! ”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ . Ако иска да взема отношение по същество, Манолова трябва да го направи от парламентарната трибуна и да бъде заместена на председателското място от друг заместник-председател, който да ѝ даде думата, заявиха от ГЕРБ.

Не се предаваме, ние сме най-голямата парламентарна група, партията, спечелила над 1 милион гласове на български избиратели, естествено е, че сме за конструктивна опозиция и
позицията на ГЕРБ ще се чува, заяви Атанасова и припомни, че ГЕРБ са задали въпросите си към поканените за изслушване в парламента представители на институциите, а вчера се е регистрирала цялата група на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България