ГЕРБ няма готовност да отмени мораториума върху АЕЦ "Белене"

ГЕРБ няма готовност да отмени мораториума върху АЕЦ "Белене"

Парламентът не е готов да отмени въведения през 2012 г. мораториум върху строителството на АЕЦ "Белене", стана ясно в сряда.

Предложение за преразглеждане на решението от преди четири години за прекратяване на проекта бе внесено като четвърта точка от дневния ред на Народното събрание в сряда от името на "БСП - Лява България". Инициативата бе по силата на текстовете в правилника за дейността на НС, които дават възможност всяка първа сряда на месеца опозицията да внася своя точка в дневния ред.

Депутатите обаче така и не стигнаха до въпросната точка, което означава, че тя отпада и няма да влезе в дневния ред на заседанието в четвъртък, обясниха пред Mediapool депутати от ГЕРБ.

От обясненията им стана ясно, че партията на Бойко Борисов очевидно не е готова да отмени мораториума за Втора атомна, въпреки изявленията на премиера в последно време, че АЕЦ "Белене" трябва да се възроди като частен проект. Според Борисов няма друга алтернатива, при положение че по силата на арбитражно решение НЕК дължи на "Атомстройекспорт" над 600 млн. евро за изградените за централата реактори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?