ГЕРБ няма съвпадение по политики с ПФ, обяви Менда Стоянова

Валери Симеонов: Шансът да се направи правителство намалява

ГЕРБ няма съвпадение по политики с Патриотичния фронт (ПФ), обяви депутатът от партията Менда Стоянова пред бТВ по повод варианта президентът Росен Плевнелиев да връчи третия проучвателен мандат на „патриотите“ и те да съставят кабинет, подкрепен от досегашните управляващи.

Според нея приоритетите на ПФ не кореспондират с програмата на ГЕРБ – вдигането на пенсиите до 300 лева, например, можело да срине цялата пенсионна система, защото ще демотивира по-младите да внасят осигуровки и ще стимулира сивата икономика.

„За да има пари трябва да се стимулират инвеститорите – енергийната ефективност например стига до всички. Тази година има над 300 млн. лв. за социални помощи – така се помага на хора в нужда”, смята Стоянова.

Като политика на „патриотите“, неприемлива за ГЕРБ, тя посочи още идеята за връщане на наборната военна служба. Затова и партията ѝ нямала намерение да подкрепи сега кабинет на ПФ, а да не подкрепя след това политиките му, за да не излезе, че го бламира.

„Когато патриотите спечелят избори и народът ги определи като първа политическа сила, тогава ще кажем – да, народът е казал, че вашите политики са тези които искат, правете ги, ще ви подкрепим, но това става след избори“, коментира още Менда Стоянова.

Междувременно съпредседателят на фронта Валери Симеонов призна пред БНТ, че „шансът да се направи правителство намалява, но въпреки това отново заяви готовност с партньорите му от ВМРО и „Атака“ да сформират кабинет, ако Плевнелиев им връчи мандат.

„За нас в ПФ, както и коалиция „Обединени патриоти“, най-важното е изпълнението на дълга. Това налага едно единствено поведение – да бъдат взети всички мерки, за да не се стигне до криза. Никога не сме заявявали, че то ще бъда издигнато само от нас, без да търсим подкрепа. Ще си изпълним дълга, въпреки че разбираме, че шансовете намаляват много. В много добри отношения сме с колегите от ГЕРБ и няма да чуете от мен лоши думи. Лошото е, че там политиката се определя еднолично“, каза лидерът на НФСБ.

По думите му промяната за решението на ГЕРБ не е заради предложението на ПФ за пенсии. Според него въпросът за повишаването на пенсиите го има и в програмата за развитие, което не е нищо ново и ГЕРБ го знаят.

„Защо трябва да се извършва саниране? Това е една крещяща несправедливост, едни разходи, които не съответстват на нивото на бедност на нашата държава. И това беше изтъкнато като причина за несъвпадението на политиките между ГЕРБ и ПФ. Бюджетните излишъци не трябваше ли да се насочат към пенсионерите. Това ли е популизмът? Хора, които са дали своя живот, за да имаме тази България, която всички в момента употребяваме. Това ли е песен в „хора на лудите“? Какво е санирането? Държавата плаща ли по 12 000 на сем. Стоянови, които вече са си санирали апартаментите? Питал ли е някой защо санирането се извършва на два пъти по-висока цена, отколкото е пазарната му“, запита Валери Симеонов. 

Той посочи, че не са водили разговори нито с БСП, нито с ГЕРБ, тъй като третият мандат все още не е връчен. Според него президентът се държи най-адекватно е единственият, който не иска да хвърли държавата в нестабилност.

"След следващите избори картината ще бъде същата. Какъв е смисълът от хвърлянето на България в това безвремеие?", попита Симеонов и добави, че коалицията "Обединени патриоти" ще влезе в предизборната кампания с огромно самочувствие, защото статистиката показва, че са вдигнали почти двойно резултатите си.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?