ГЕРБ нямало да иска импийчмънт на президента

ГЕРБ нямало да иска импийчмънт на президента

Управляващата партия ГЕРБ няма да инициира и няма да подкрепи процедура по импийчмънт на държавния глава Румен Радев. Това се разбра от думите на вицепремиера и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда да има нормално работещи институции. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и най-важното – не искаме да допринасяме за разделението в обществото", каза той след заседание на изпълнителната комисия на партията. Решението било "на базата на фактите и данните, които има в момента" и нямало общо с думите на Радев, че такава процедура ще "изкара хората по улиците".

Изказването на Дончев идва, след като по-рано тази седмица депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков заговори за възможността управляващите да започнат процедура по импийчмънт.

"Ще решим, защото имаме достатъчен брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд", каза в сряда той, а думите му бяха свързани с питането на главния прокурор Иван Гешев към КС за имунитета на президента.

"Позицията на г-н Марков е преди решението на Изпълнителната комисия. Противно на това, което се чува, ние сме демократина партия и има различни мнения и виждания. Случва се да спорим и това е нормално", каза Дончев в петък.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пък добави, че "войната между инстутциите" не била по инициатива на управляващите.

"Но ние нямаше как да не отговорим на предизвикателството. В никакъв случай не смятаме, че това е от полза на България, на българските избиратели. И не разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората, за да го представляват", каза още тя.

"Президентът оттегли доверието от нас, но ние продължаваме да работим", каза Дончев по повод решението на президента да оттегли доверието си от правителството. По думите му обръщението на Радев е било политическо изказване, но от гледна точка на институциите "ефектът е нулев".

Дариткова каза, че в Брюксел лидерът на БСП Корнелия Нинова обяснила, че ГЕРБ предложили на социалистите да управляват заедно, а тя отказала. Това обаче не било вярно: "Тя твърди нещо, което ние не сме ѝ предлагали. Не сме предлагали на БСП коалиция. Имаме категорично решение на конгрес, че няма да се коалираме с БСП", добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България