ГЕРБ нямало да подкрепи Антон Станков за кандидат-президент

ГЕРБ нямало да подкрепи Антон Станков за кандидат-президент

ГЕРБ няма да подкрепи или издигне бившия правосъден министър Антон Станков за президент, съобщи Бойко Борисов пред бТВ в петък.

Така той коментира плъзналите в последните дни слухове, че ръководството на НДСВ обмисля да номинира за свой кандидат-президент Станков и чрез него да търси подкрепа на Борисов.

Самият Станков засега твърди, че харесва настоящата си работа на съдия. В същото време той изрази публично симпатиите си към сдружението ГЕРБ, чийто неофрмален лидер е Бойко Борисов.

Спекулациите около затоплянето на отношенията между Борисов и НДСВ се засилиха по-рано тази седмица, когато столичният кмет бе засечен да вечеря с бившия премиер Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ. Именно на него Борисов дължи шеметното си израстване от бодигард на Тодор Живков и на царя до главен секретар на МВР, където натрупа огромната популярност, която впоследствие го изстреля до кметския пост на София.

Борисов обаче каза, че въпросната вечер се видял със Симеон само за половин час, а единствената обсъждана тема била лошото отношение на управляващата коалиция към проблемите на столицата. През останалото време вниманието му било заето с полуфинала от Шампионската лига Милан – Барселона.

“Единственото, което сме говорили за политика, е, че управляващата коалиция, в която той е основна, съставна част, прави така, че София да изглежда зле. За срещата на НАТО не са ни дали една стотинка и целият масраф на правителството ще го изнесат софиянци чрез своите данъци... ме прави толкова рязък към управляващата коалиция и него самия”, каза Борисов пред бТВ.

Откакто спечели изборите в София миналия октомври, а особено след учредяването на ГЕРБ преди месец, Борисов е силно критичен към участието на НДСВ във властта съвместно с БСП. Той освен това не крие обидата си, че НДСВ не му е гарантирало поста в МВР.

Столичният кмет все още отрича да има планове да се кандидатира за президент тази есен и доколкото е известно, има уговорка с Георги Първанов да не пречи за евентуалното му преизбиране.

Първоначално Борисов изказваше симпатии към “Атака”, но впоследствие се отрече от националистите и говори за сближаване с десните сили, визирайки основно СДС, които засега не отхвърлят подобно сътрудничество. Според източници от политическите централи, Гергьовден и други партии, числящи се към дясното пространство, биха преминали към съвместни действия с ГЕРБ.

Засега единствената пречка, която Борисов вижда в плановете за овладяване на дясното пространството, е партията на Иван Костов Демократи за силна България (ДСБ). Те привиждат в кмета продължение на политическия сценарий на Симеон Сакскобургготски, който се появи като алтернатива на БСП, но на практика вкара БСП във властта.

В отговор на въпрос дали би подкрепил кандидатурата на Веселин Методиев ако тя стане кандидатура на цялата десница, Борисов заяви пред бТВ, че “Веско е един прекрасен човек”, но издигнат от ДСБ кандидат не можел да се надява на неговата подкрепа.

От месец насам Борисов обявява ДСБ за “четвърта политическа сила” в управляващата коалиция, тъй като общинските съветници от ДСБ отказват да гласуват негови предложения в СОС.

Споделяне

Още от България