ГЕРБ обеща да не допуска прекъсване на инвалидни пенсии

ГЕРБ обеща да не допуска прекъсване на инвалидни пенсии

Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии, тъй като още следващата седмица парламентът ще гласува удължаване с два месеца на ТЕЛК-решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка. Това съобщи в петък

председателят на здравната комисия и на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание. Около 5000 души бяха застрашени да получат само половин инвалидна пенсия заради недомислица в законодателството около извънреднотото положение заради епидемията.

"Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат ТЕЛК-овите решения за трайна нетрудспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение, изънредната епидемична обстановка, с два месеца", каза Дариткова.

Промените ще бъдат прокарани през закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като ще позволят да няма прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Социалният министър Деница Сачева уточни, че става дума за около 5000 души.

"Решенията са с два месеца след изтичането на епидемичната обстановка, тоест няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще е нужно да се вземат динамично, този текст да важи. Националният осигурителен институт ще има готовност веднага в момента,  в който има нормативното основание и текста е публикуван в Държавен вестник, хората да могат да получат своите пенсии до края на месец юли", разясни социалният министър Деница Сачева.

Същевременно майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" разпънаха черни чували, знамена и балони пред Народното събрание. Те дадоха ултиматум на депутатите до сряда следващата седмица да бъдат удължени с два месеца ТЕЛК решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

"Протестираме за това, че в момента хиляди хора гладуват заради законодателните стотици останаха без пенсия. Много повече останаха без никаква инвалидна пенсия, защото правителството реши да пълни черните чували, които им останаха празни, с трупове на деца и хора с увреждания, вместо да предотвратим поредната гавра и да се преборим за елементарното за тези хора, които го заслужават", каза една от протестиращите Вера Иванова пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?