Окупирай ВСС

ГЕРБ обеща на опозицията квота в новия Висш съдебен съвет

Управляващите приеха президентското вето със знаково "въздържал се"

Искра Фидосова, Сн. БГНЕС

По-малко от половината народни представители се събраха в сряда за дебата и гласуването на първото вето на президента Росен Плевнелиев, като мнозинството на ГЕРБ демонстративно го одобри с "въздържал се" (90 депутати) срещу 6 "против" и едва 8 "за". Държавният глава върна предвидените в новия съдебен закон кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след изрично настояване на премиера Бойко Борисов, така че ГЕРБ нямаше как да не се съобразят с ветото, но пък показаха всячески, че го правят неохотно.

По време на продължилия три часа дебат шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) намери за нужно да даде уверения, че управляващата партия няма намерение да "окупира" цялата парламентарната квота от 11 души в новия ВСС. Това би било в разрез с "политическия морал" на ГЕРБ, каза Фидосова и обеща, че опозицията също ще може да пласира свои хора в съвета, стига да са кандидати с авторитет в магистратската гилдия. Павел Шопов ("Атака") я репликира, че ГЕРБ са доказали, че нямат политически морал.

Ветото бе напълно подкрепено с различни мотиви от ДПС и Синята коалиция. БСП се разделиха по въпроса, като Михаил Миков (БСП) отново защитите тезата си, че привилегиите гарантират независимостта за членовете на ВСС и съдебния Инспекторат.

Цялата опозиция бе единна в мнението, че премиерът е иззел от президента правото да налага вето на парламента. Според БСП става дума за срамно вето-заповед, а ДПС обявиха, че подобни действия заличават разликите между институциите.

"Първото вето на Росен Плевнелиев, но то не го извисява като държавен глава", каза Любен Корнезов (БСП).

Искра Фидосова заяви, че групата на ГЕРБ ще подкрепи ветото, защото "не трябва да се стига до неразбиране на разпоредбите в закона и създаване на нови спорове около формирането на новия ВСС". Тя лансира идеята самият ВСС да решава кой от членовете му да расте в йерархията, но "при много ясни критерии".

С малки изключения, депутатите въобще не коментираха други проблеми около новия закон като този, че в него не залегна прекия избор на членовете на ВСС от съдебната квота, независимо от настояването и на Брюксел, и на неправителствени организации. Преди ден министрите на правосъдието и на вътрешните работи увериха, че са успели да убедят Брюксел да не настоява за пряк избор на ВСС още тази година.

Михаил Миков самоотвержено защити кариерните бонуси

Текстът за кариерните бонуси, предвиждащ магистратите от ВСС и инспекторите от Инспектората към него да бъдат назначавани на по-високи длъжности от тези, които са заемали след изтичането на мандата им, отсъстваше от правителствения проект и вкарването му в закона бе изцяло заслуга на депутатите от ГЕРБ. След като управляващите оттеглиха подкрепата си за него, Михаил Миков от БСП остана единственият, който да го защитава.

"Сигналът, който ние като законодатели, заедно с президента, даваме, е, че е крайно непрестижно да участваш в управлението на съдебната власт. Кои ще отидат там? Два типа хора - едни, на които им остават няколко години до пенсия и които след приключване на участието им в управлението или надзора на съдебната власт ще се оттеглят без да се връщат в магистратурата и вторият тип хора, които ще разглеждат мястото си в управлението на съдебната система не от най- високите позиции на нравственост и на професионализъм, каквито са всъщност изискванията на Закона", коментира Миков.

Според него привилегиите са гарант за независимост за членовете на ВСС и инспектората, защото по сегашния ред, те трябва да се върнат и да работят с хората, които са наказвали.

"Несериозно е отношението към този ВСС – няма авторитет, и затова няма да му дадем привилегии. Кое гарантира, че следващият ще бъде по-авторитетен? Мотивите на ветото излъчват ниска институционална култура. Не трябва да мислим кой е днес президент, за да му дадем офис и кола. Ако утре кажем, че днешният президент не се е справил с функциите, значи ли, че няма да му предоставим статуса – офис, възнаграждения", коментира Миков и нарече ветото на президента симулативно и конюнктурно.

Как ще защитите този, който сам си е застрелял авторитета?

Лидерът на ДСБ Иван Костов защити обратната теза - да си член на ВСС не е етап от кариерно развитие, а граждански дълг и поемане на обществена отговорност. "Те са там не за да растат служебно, а за да изпълнят съдебна важна функция. Те се мотивират от висши мотиви, а не от мотивите на кариерно израстване и заплата", каза лидерът на ДСБ.

"Насърчавате най-нисшата елементарна мотивация за участие в политиката. Хората в съдебната власт са несменяеми, те имат гаранции (за независимост-бел.ред.). Как ще спасите този, който сам си е застрелял авторитета? Колегите му знаят в кои тефтерчета е бил. Те се връщат или достойни, или унищожени като хора. Когато си поел власт и си злоупотребил с нея, ще получиш заслужена оценка от хората. Вие с този закон показвате, че могат да не са отговорни – каквото да правят и да струват, ще израстат. Това е порочна логика и невярно мислене, нямащо нищо общо с ценностите на демокрацията", каза още Иван Костов.

Синята коалиция подкрепи ветото, но заяви, че няма да подкрепи новите промени в закона, защото е против неговата философия.

"Това са текстовете, които създадоха също обществени настроения или брожения, създавайки впечатлението, че може да бъде избран новият главен прокурор при сегашния състав на ВСС, което де факто продължава да бъде възможно. Аз чух много политически заявки от страна на президента, на премиера, на народни представители от управляващата партия, че това няма да се случи, само че това са само политически заявки, а законът допуска това. Затова ние смятаме, че ветото не беше достатъчно, то трябваше да бъде и върху други текстове, които създават най-малкото подозрение, че може да се извърши злоупотреба, защото конструкцията в пленарна зала изглеждаше така - даваме бонуси на сегашния ВСС, той избира новия главен прокурор и нещата изглеждат доста нелицеприятни", заяви Екатерина Михайлова.

В отговор на обвиненията, че ГЕРБ са се опитали да подкупят сегашният ВСС, който се предполагаше, че ще избира новия главен прокурор, Фидосова отговори, че не ГЕРБ са предлагали и избирали настоящия ВСС.

Без групови атестации

Христо Бисеров заяви, че ДПС подкрепя ветото срещу кариерните бонуси, защото идеята да се повишават магистрати ан блок е неприемлива. Според колегата му Четин Казак управляващите се плъзгат по повърхността на популизма, защото връщат текстове от съдебния закон, с които могат да се изкарат добри през обществото.

Юлиана Колева (ГЕРБ) напомни, че в проекта на правителството за промени в съдебния закон бонусите са били заложени за членовете на следващия ВСС, а разлика между двата органа не бива да бъде правена, защото изборът се прави отново от Народното събрание и магистратите.

"Ако председател на съд стане член на ВСС той напуска своето място, а след това се връща като редови съдия. Това е един случаите, в които този човек търпи минуси докато изпълнява своя дълг. Докато е член на ВСС обаче ще му се наложи да взема непопулярни решения. които няма да донесат до по-висок авторитет. Как тези хора да бъдат сигурни, че след като се върнат от управленския орган те нямат да бъдат много сериозно ощетени от това?", обясни Колева, въпреки че парламентарната ѝ група подкрепи ветото на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България