ГЕРБ обеща промяна в конституцията заради закона "Кушлев"

Министерството на правосъдието е декларирало, че ще променя конституцията, за заради новия закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. В сряда на сайта на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бе публикувано финалното мнение на институцията по българския законопроект.

В него се казва, че законопроектът в третия му вариант отговаря на българската конституция и Европейската конвенция за защита правата на човека. В същото време се напомнят поетите гаранции от българските власти Народното събрание да избира зам.-председателя на комисията и двамата негови членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите.

Това може да стане само, ако комисията "Кушлев" бъде превърната в конституционно закрепен орган и необходимото парламентарно мнозинство бъде определено в основния закон. Подобно развитие на дебата ще постави под съмнение неговото приемане заради острите критики към голяма част от текстовете.

ГЕРБ трябва да събере квалифицирано мнозинство един път за промяна на основния закон и втори път, за да може да се излъчат двама от членовете на комисията.

"Тази промяна е силно приветствана като подобно изискване ще гарантира независимостта ѝ (на комисията "Кушлев"). Има основание да се смята, че различните политически партии ще видят в тази промяна възможност да си сътрудничат и да се ангажират взаимно в борбата с корупцията и организираната престъпност", коментират от Венецианската комисия.

Предвидено е председателят на комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност се посочва от премиера.

Освен това органът на ПАСЕ препоръчва промяна на заглавието на проектозакона като се предлага той да е за отнемане на имуществото придобито от "престъпна и незаконна дейност". Досега предложението беше само за "незаконна дейност".

Както Mediapool вече писа, комисията "Кушлев" ще се сдобие със сериозни правомощия ако новият закон бъде приет. Предвижда се институцията да прави обиски и конфискация на имущество срещу заподозрени за незаконно обогатяване, а не само срещу лица с влезли в сила присъди, както е в момента.

Предвижда се в полза на държавата да бъде отнемано имущество, което конкретна мишена на "Кушлев" е прехвърлил на свои близки или дори продал на трети лица. В рамките на производство гражданите ще трябва да доказват, че не са знаели за престъпния произход на имуществото.

При сега действащото законодателство прокуратурата има достатъчно правомощия да извършва обиски и конфискации, а след това това да предоставя информация на комисията "Кушлев". Именно затова в последното си становище по закона, Венецианската комисия иска по-силно ангажиране на прокуратурата в процеса на работата на комисията.

В проекта за нов се казва още, че тежестта за доказване дали определено имущество е придобито по законен начин пада върху проверявания. Комисията ще има право да извършва проверки на доходите на лицето за 20 години назад, въпреки че българското законодателство изисква финансовите документи да се пазят за период от 5 години.

Комисията "Кушлев" ще прави собствена експертна оценка за пазарната стойност на определен имот и ще може да стартира проверка при съмнения за осъществена незаконна сделка, включително да иска запори. Това може да постави под съмнения всички законни сделки на български граждани, които не отговарят на цените на експертите на "Кушлев".

Комисията "Кушлев" ще може да преследва близките на починал човек, заподозрян в натрупването на незаконно богатство, амнистирани и хора с придобита невменяемост.

Още при посещението си в България в началото на септември от Венецианската комисия заявиха, че приемането на подобно законодателство ще бъде одобрено, само, защото страната има огромни проблеми с корупцията и престъпността. Според независими експерти органът на ПАСЕ дава картбланш на спорния законопроект, за да се изпробва ефектът от подобни крайни мерки върху криминогенната среда в страна от Южна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България