ГЕРБ обещава преговори за кабинет без условия и компромиси

ГЕРБ обещава преговори за кабинет без условия и компромиси

Спечелилата парламентарните избори партия ГЕРБ ще започне преговори с дясноцентристките партии за съставяне на правителство, като всички разговори ще бъдат на принципна основа, заяви в понеделник нейният формален лидер Цветан Цветанов.

Засега и той, и председателят на партията и бъдещ премиер Бойко Борисов отказват да кажат директно, че преговори ще се водят само със Синята коалиция. Извън БСП, ДПС и "Атака", другата възможност е за преговори е с РЗС на Яне Янев, която се титулува "консервативна" партия, не е член на ЕНП и е се смята за продукт на службите.

На този етап обаче ГЕРБ предпочита да демонстрира сила и макар че не ѝ достигат пет мандата за правителствено мнозинство от 121 депутати, показва всячески, че няма да се съобразява със Синята коалицията, която ще има едва 15 депутати.

Лидерите на Синята коалиция от своя страна вече увериха, че не поставят условия, а държат на принципи и че още преди изборите са казали, че може и да не участват в бъдещото правителство, а само да го подкрепят в Народното събрание при ясни гаранции за провеждане на принципни реформи и възстановяване на европейското доверие.

В ГЕРБ смятат, че по-добрият вариант е сините да бъдат ангажирани политически по-тясно с управлението и да носят съответната отговорност.

Неофициални разговори за бъдеща управленска коалиция са водени още преди изборите и са продължили и в деня след вота. Източници от ГЕРБ заявиха пред Mediapool, че Борисов планира евентуално три министерски ресора, които да бъдат дадени на сините – здравеопазване, социална политика и правосъдие.

ГЕРБ при всички положения ще задържи МВР, финансово-икономическия ресор, земеделието, регионалното развитие, околната среда, образованието, културата и спорта.

Като се има предвид, че и Борисов, и Цветанов са кадри на МВР и претенциите им са, че имат визия и възможност за реални реформи в системата, въпросът с бъдещия министър е от почти от първостепенна важност. Точно за него обаче все още няма еднозначно решение.

Цветанов отказа директен отговор на въпроса дали ще поеме МВР. “До дни това ще е ясно, не бих искал днес да казвам каквато и да било хипотеза, защото тя ще бъде или грешна, а може да се окаже, че е много правилна“, каза Цветанов пред бТВ.

Той обаче увери, че няма да се предприемат чистки в МВР, нито в ДАНС и всички действия, свързани със специалните служби, ще се предприемат след задълбочен анализ.

Цветан Цветанов, който е дясна ръка на Борисов, обаче най-вероятно ще остане депутат и ще оглави парламентарната група на ГЕРБ. Той ще е изключително необходим на бъдещия премиер за осигуряване на стабилно мнозинство за действията на кабинета.

За другите управленски ресори Борисов вече има набелязани хора. Той призна в понеделник, че "вече има готов кабинет", но няма да го обяви преди да приключат преговорите с другите партии.

Открадналият мандат от ДПС в Кърджали скулптор Вежди Рашидов ще бъде най-вероятният нов министър на културата на мястото на Стефан Данаилов.

Още преди изборите в ГЕРБ взеха политическото решение да разделят икономиката и енергетиката в две различни министерства. Те ще бъдат предоставени на експерти, близки до КРИБ. От партията вече заявиха, че ще поемат цялата политическа отговорност за действията на тези министри.

Начело на Министерството на финансите ще е Симеон Дянков, който ръководи групата за антикризисни мерки на Световната банка, но се присъедини към икономическия екип на ГЕРБ два месеца преди изборите.

Другото сигурно име в бъдещото правителството е на зам.-кмета на София Йорданка Фандъкова, която ще поеме министерството на образованието.

Съпругът на Румяна Нейкова Свилен Нейков ще поеме ДАМС или бъдещо министерство на спорта, ако такова бъде създадено. Бившият зам.-председател на СДС и евродепутат от ГЕРБ Николай Младенов е спряган за външен министър.

Ако се стигне до коалиционно правителство, на сините ще бъдат предложени зам.-министерски постове и участие в областните управи.

Подходът на Бойко Борисов като кмет на София вероятно ще бъде приложен и при конструирането на новите парламентарни комисии. Така освен десните, на председателски места ще може да разчита и опозицията. Предвид предизборна програма на ГЕРБ, на БСП вероятно ще бъде разпределена комисията за контрол върху специалните служби и ДАНС.

По отношение управленската визия на ГЕРБ, Цветанов заяви в понеделник:“Трябва да търсим политическия консенсус, което е по-доброто и което гарантира една обективност при провеждането на изборите. И трябва по някакъв начин да ограничим възможността за хора, които не си плащат данъците в Република България, хора, които никога не са живели в целия си съзнателен живот в Република България, да създават предпоставка и да дават гласа си, за да определят кой да ни управлява“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?