ГЕРБ обещава средна заплата “до 2000 лева”, ако дойде на власт

ГЕРБ обещава средна заплата “до 2000 лева”, ако дойде на власт

ГЕРБ обеща двойно увеличение на средната работна заплата, ако дойде на власт и изкара пълния си управленски мандат. В сряда финансовият секретар на партията Стоян Мавродиев официално представи икономическата програма на партията, която носи името “Нов десен договор за България”. По думите му е възможно достигане и на “нива от 1500-2000 лева”. 

За да бъде постигнато това, от ГЕРБ заявиха, че страната трябва да достигне растеж на брутния вътрешен продукт (БВП)между 8 и 10 процента годишно. Това ставало възможно с въвеждане на ниски данъци, които да привличат инвеститорите, оптимизиране на администрацията, консервативна политика по отношение на финансовите услуги и пазари. В тази посока се предлага създаване на регистър на задълженията.

От партията се обявяват за премахване на минималната работна заплата, плосък подоходен данък със ставка 10%, който може да бъде намален до 7% в края на мандата. В същото време Мавродиев заяви, че хората с ниски доходи ще бъдат защитени, като бъде въведен необлагаем минимум от 1000 лева. Беше обещано още намаляване на ДДС до 15%, “ако бюджетът има такава възможност”.

Като цел се поставя и постигането на най-ниски нива в ЕС за данъчните ставки при облагане на труд и печалба, премахването на данъците върху наследствата, даренията и купуването на имущество.

ГЕРБ смятат заедно с намаляването на данъчната тежест да се намали и делът на публичните разходи от БВП до 30%. В момента преразпределението на бюджета е около 40% от произведеното в страната. Ако се случи бюджетен излишък, той ще бъде използван за изплащане на държавния дълг и за създаването на фонд “Национално богатство”.

Хората на Бойко Борисов се обявяват и против уеднаквяването на данъчното законодателство на страните в ЕС, което е и официалната линия на Европейската народна партия.

По въпросите на външната политика ГЕРБ вижда България като "износител" на успешния преход към Западните Балкани, ключов посредник в преговори за членството на Турция в ЕС и конкурент на Гърция за икономически лидер на Балканите.

Автономия на училищата

Програмата на ГЕРБ предвижда даване на автономия на училищата, въвеждане на система за външно оценяване на учениците, допълнително стимулиране за добро представяне. В системата на висшето образование партията ще работи за привличането на водещи световни университети, които да разкрият свои филиали в България.

ГЕРБ иска премахването на монопола на Държавната агенция за акредитация. В научните области финансирането трябва да става на проектен принцип и да се насърчава индустриалното финансиране, смятат от партията.

Тотална приватизация

Партията е за незабавна приватизация с открит търг или на фондовата борса на държавни имоти, на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), болниците, единствената държавна банка - Насърчителната, неприватизираните електроцентрали, Булгартабак, "Български пощи" и НДК.

Преди това от ГЕРБ искат разбиване на монопола на НЗОК и Българския лекарски съюз, задължителност на здравната застраховка, стимулиране на доброволното здравно осигуряване. Мавродиев заяви, че да бъде ограничено или премахнато регулирането на свободните професии.

Партията смята, че на концесия трябва да бъдат предоставени двете магистрали - "Хемус" и "Струма", както и всички летища, пристанища, язовири, автогари, ЖП-гари, въглищни мини, фериботните линии. С пари на концесионер трябва да се построят мостовете Видин - Калафат и Оряхово – Бекет.

Споделяне

Още от България